Оксфорд – UK част IV


Неделята (14.03.2010) беше определена за кратка разходка из Оксфорд. Тръгнахме двечките със Сю, като основната цел беше да видя местата, където са се подвизавали Толкин и Луис Карол. Литературщина, какво да се прави. Оказа се, че съм с най-полезния гид на планетата – Сю е работила 15 години в местния музей.

Та така – Оксфорд. Първата асоциация, която ми навява Англия е “замъци”, така де – който е чел предимно Уолтър Скот в детските си години, ще ме разбере.

Опитвах се да попивам всичката информация, която ми се изсипваше, но пак не успях. Както всички знаят – Оксфорд е известен с Университета и колежите му. Ние минахме през два от тях – Merton и Christ Church. Да се обиколят всички забележителности за няколко часа е абсурдно, а пък да се запомни всичко – още повече. Christ Church е родното място на Алиса, а в Merton е преподавал Толкин.

Christ Church


Тея двете ми развалят снимката

 

Merton College

Улиците между старите сгради са тесни и в края, до асфалта е оставена ивица от някогашния калдъръм. И има много велосипеди, балсам за очите… хората си карат спокойно, без да ги е страх, че някой кретен ще ги отнесе. Справка – София…
 

Оказа се, че Christ Church е отворен за туристи след 2, имахме доста време до тогава и успях да видя още едно-друго, включително Бодлиевата библиотека. В сувенирния магазин там се засякох с някакви нашенци, които се пулеха на рекламните салфетки. По-късно отново засякох българи, които пък търсеха начин да се вмъкнат в Christ Church без да чакат на опашката… как да не се почувства човек горд със сънародниците си…
 


Broad Street – тук са изгорени няколко епископа за ерес… чудничко, вратата е почерняла от огъня от 1555г. насам.

 

 

Christ Church College
 
В Christ Church има определен туристически маршрут, като основните места са столовата и катедралата. Катедралата е гигантска, ама много гигантска. А столовата я знае всяко хлапе – голямата зала на Хогуортс от Хари Потър. В действителност не е толкова голяма, колкото изглежда във филма. Според листовката, която дават на влизане на петия прозорец от ляво са героите от Алиса, ама аз нали съм късогледа – не ги разконспирирах добре. Най-безумното е, че столовата си е действаща и хората от колежа си се хранят там… слагаха чиниите, докато тълпи туристи обикаляхме наоколо. Като цяло си беше странничко – минаваш през колежа като турист и от време на време виждаш хора, които учат или преподават там… сигурно им е писнало от такива като мен.
 

 


Saint Frideswide (не съм сигурна как се изговаря точно) е била сладурана. Помолила Бог да ослепи ухажора й, после се смилила, той си върнал зрението, а тя основала метох. На мястото му сега е катедралата на Christ Church College.


таван


Дворът на Christ Church и Big Tom. Някога, в началото на университета имало точно 101 студента. В 9 без 10 камбаната (Big Tom) биела 101 пъти, да им напомни да се прибират и в 9 да са по леглата. Мисля, че още се спазва ритуала, както и съм убедена, че няма студент, които в 9 да си е в леглото.

 

Толкоз за сега, ако пак отида някой ден – повече. A там определено има какво още да се види. Градът ми хареса, ужасно много!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *