От Вежен до Козя стена


Преди някой да каже нещо – да, отново бях там, хубавото е, че няма изглед да ми писне.

Да се пошматкаме от Вежен до Козя стена го измисли Ангел преди няколко месеца. Седмица преди нещото нямаше и помен от истинска организация, по неволя пак аз се заех. С малко драми купих билети за автобуса, звъннах на Олга от Козя стена и в петък сутринта даже Рус Пеш беше навреме на автогарата.

Обедно време, рибля чорба в Тетевен и газ към Рибарица. Тръгнахме към 15ч по Заводна към Вежен и по едно време из гората взе, че се стъмни. Нещо не бях съвсем във форма и нямах силици да се движа с първите. Затова се движех 5-10 минути след тях и двайсетина минути пред следващите. Ама вече беше тъмно, а на челника ми светна оная гадна лампичка, която ти казва, че нямаш батерия. Носех си и стария челник в раницата, но адски ме мързеше да я свалям, камо ли да ровя из капака или да сменям батерии. На всичко отгоре един заяк ми изкара акъла двайсетина минути преди хижата, идеята да чакам следващите, докато ме дебне балкански заек-стръвник не ми допадна и си дадох малко зор. Мълчи и плувай, както се вика.

Това „виждах“ като излезнах от гората на пътя под х. Вежен


На Вежен си бяхме само ние. Не бях успяла да се свържа с Дида и Иван и малко ги изненадахме. В събота трябваше да станем в 6,15 и да тръгнем в 7. Със ставането що-годе се справихме, но тръгването се проточи до към 8. Захапахме въжето и газ към върха. Вятърът беше един път, а аз пак си образувах самостоятелна групичка между първите и следващите. Добре, че киборгите-бързоходци чат-пат ме изчакваха. Даже се бяха сврели зад пирамидата на върха, на най-големия ветрилник… ентусиасти.

За съжаление снег – йок. Всъщност имаше по билото, но слаба работа, даже котки не сме слагали по въжето (пък аз с такъв мерак си носех новите котараци). Някъде малко след Каменица имах шанса да се пребия зверски, подхлъзнах се и полетях право в една каменна река на юг, добре че бяха 2-3 метра само, тук малко съжалих че не сложих котките. После гледах да не изоставам твърде много от първите.

На Ветровити преслап решихме, че няма да качваме Юмрука, а ще го подсичаме. Много мразя да го подсичам тоя Юмрук от там, ама пусти мързел… До Ехо съвсем ми паднаха батериите и тримата другари вече правеха супа, докато долазя. Там пък се засякохме с други разни познати лица.

няма сняг :(:(:(


След презареждането повече не съм изоставала. Изчакахме да дойдат всички (бяхме 9), обадих се на Олга (имахме уговорка да й звънна от Ехо) и четиримата тръгнахме. За час и 50 бяхме на Козя стена. Другите се точеха още 2 и повече часа по тъмно и в дъжд. В Козя стена отново бяхме само ние. Времето не беше толкова лошо, странно че нямаше много хора из Балкана.

Вечерта мина в игра на асоциации, която нашата стая позорно загуби във влака на следващия ден. Освен това позорно си легнахме, затова пък 3/4 станахме по-рано. Докато другите се излюпят и съберат багажа бях успяла да влезна в паник режим и вече фучах из хижата.

неделя сутрин
 

Навън беше снежно (йееее) и мъгливо (мръъъън). Имахме идея да тръгнем по-рано, да минем през връх Козя стена и после от Беклемето да се пуснем към Сувчарското пръскало, тъпата мъгла обаче обезсмисли драпането по въжето. Благополучно по обяд успяхме да тръгнем към Хр. Даново. Олга ни изпроводи, като показа по-пряка пътека. В общи линии инструкциите бяха:

-Сега хванете на ляво! Ляво, Ляво! ЛЯВО, казах!

Докато ние се щурахме неадекватно по склона под хижата.


 

После – бири, влак… във влака се запознахме с една дружинка, слизащи от Орлово гнездо, видях още един познат, който пък от Добрила идеше, а на Буново се качи и Мила идваща от х. Чавдар. Чуден влак беше. И уикенда беше чуден… взех си дозата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *