Какво да правим с празните бутилки от газ?


Питали ли сте се как и къде да изхвърлите празната газова бутилка? 

MSR дават отговор на въпроса, с уточнението, че съветите им се отнасят до бутилките IsoPro на MSRПрилагането им спрямо други марки газ е на ваша отговорност.


Бутилките с изобутан са направени от боядисана стомана и пластмасови клапани. Технически погледнато те могат да бъдат рециклирани като сплав. За съжаление обаче процесът е доста по-сложен от това просто да изхвърлите празната бутилка в жълтия контейнер. Бутилките от гориво могат да бъдат рециклирани само на места, където се преработват сплави и само когато са правилно приготвени за това. Ето как да направите празната си бутилка годна за рециклиране:

  • Убедете се, че бутилката е напълно празна. Трябва да сте изразходвали всичката газ за готвене – по-добре е да горите водовъглероди, отколкото да ги освобождавате в атмосферата. От всички котлони на пазара с тази задача най-добре се справят системите Reactor.
  • Ако мислите, че е възможно да е останала газ в бутилката, може да я изкарате като сглобите котлона си и отворите клапана, това ще позволи на оставащата газ да се изпари. Внимателно проверете за потенциални източници на искри, преди да направите това.
  • След като се убедите, че бутилката е празна, трябва да я пробиете, за да е съвместима с изискванията за рециклиране. За тази цел не ви трябва специален инструмент – просто я пробийте с отварачка за консерви или с остър предмет като отвертка или пикел. Не използвайте трион, тъй като той произвежда искри, които да подпалят оставащото гориво. Не е необходимо да отделяте клапана, за да покриете изискванията за рециклиране на смесени метали.
Уникалната машина за подготовка за рециклиране, която използват MSR
Запомнете, дори и да извхрълите празната бутилка в контейнера за метал, това не означава, че тя ще бъде рециклирана. Много отпадъци биват изхвърлени, поради невъзможност да бъдат индетифицирани като подходящи за рециклиране. Препоръчваме да се обадите на компаниите за рециклиране или сами да занесете празните си бутилки при тях.
Успех!

 

Източник: http://thesummitregister.com/

 

*Трите различни по обем контейнера може да намерите само в магазин K2 outdoor на бул. Арсеналски 11 и онлайн https://k2outdoor.bg/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *