23 март – световен ден на метеорологията


Днес (23.03) се отбелязва Денят на метеорологията. Датата е свързана с основаването на Световната метеорологична организация през 1950 г.

“Weather-ready, climate-smart” е тазгодишната тема. 

Все по-нарастващото население в световен мащаб е изправено пред широк спектър от опасности като тропически бури, силни дъждове, горещи вълни, засушавания и много други. Дългосрочната промяна на климата увеличава интензивността и честотата на екстремните климатични събития и води до покачване на морското равнище и окисляване на океана. Урбанизацията и разпространението на мегаполисите означава, че повече от нас са изложени и уязвими на капризите на времето. Сега повече от всякога трябва да сме готови за времето, да сме интелигентни за климата и да сме мъдри с водата.

Ето защо един от най-важните приоритети на СМО и Националните метеорологични и хидроложки служби е да предпазват живота, поминъка и имуществото от рисковете, свързани с метеорологичните, климатичните и водните събития. По този начин СМО и нейните членове подкрепят глобалната програма за устойчиво развитие, адаптиране към изменението на климата и намаляване на риска от бедствия.

*на снимката: Метеорологичната станция на вр. Мусала (2925м), открита през 1932г.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *