Еверест 2018


Интересът към изкачване на най-високия връх на планетата продължава да расте. През сезон 2018 ще влязат в сила нови правила, както от непалската, така и от китайската страна на върха.

От север китайското правителство ще започне да изисква депозит за замърсяване от $5000 на експедиция, плюс изискването всеки катерач да свали поне 8кг боклук от склоновете на планината до базов лагер.

В Непал нововъведенията са повече – отказва се разрешително на катерачи с два ампутирани крака и такива без зрение. Освен това вече е задължително всички чужденци да са с нает местен водач, а сертификати за успешно изкачване ще бъдат издавани и на всички от персонала на експедициите, които достигнат върха. Това ще важи не само за Еверест, но за всички върхове в Непал.

Очаква се през този сезон да има над 800 опита за изкачване на върха, поне 10 от тях без кислород, пише в блога си Алан Арнетте. При добро време, прогнозите му са за около 400 успешни изкачвания от юг и 200 от север. От северната страна ще следим Боян Петров, който смята да изкачи 3 осемхилядника през тази година, включително Еверест. До този момент Боян е изкачил 10 от 14-те осемхилядника на планетата.

снимка: Кathmandu post

Откъм непалска страна “докторите на ледопада” (екип от шерпи, които се грижат за извеждането на безопасен маршрут) вече работят по цепнатините на Кхумбу като поставят фиксирани въжета и стълби.  Целта на екипите им е да подсигурят изкачването не само през ледопада, но и до лагер IV (7920м).

Към подготовката трябва да добавим и “най-мащабното пролетно почистване” на Еверест, което се случва в момента. Само през първия ден са остранени над тон боклуци – консерви, бутилки, екипировка от Базов лагер и околността. Целта е да се свалят предимно рециклируеми отпадъци. Работниците свалят на гръб боклука до Лукла, откъдето със самолети той продължава пътя си към центрове за рециклиране в Катманду.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *