Най-високият маратон на света


Ако обичате планинското бягане, шеметните гледки и голямата надморска височина – това мероприятие е за вас. Ще ви запознаем с най-високият маратон в света (регистриран в Гинес като маратона с най-висока начална точка – 5,212m) – Еверест Маратон.

Първото издание е още през 1987г с начална точка Горак Шеп (5,212м) и крайна Намче Базар (3444м). Днес маратонът има няколко категории с различна дължина – полумаратон (21км), маратон (42км) и Екстрем Ултра (60км). Бягането е посветено на първото изкачване на Сагарматха от Тензинг Норгай и Едмънд Хилъри, провежда се в деня на техния подвиг – 29 май. През 2018 ще е 16тото издание на бягането, а стартовата точка за две от дисциплините е Базов лагер на Еверест (5356м)

Най-бързото преминаване на трасето при мъжете е на Ram Kumar Raj Bhandari (Nepal) през 2013г, 3ч 40мин 43сек. При жените най-бърза е била Anna Frost от Нова Зеландия през 2009 – 4ч 35мин 4сек.

Ще разгледаме трите трасета на маратона.

Екстрем Ултра, 60км:
Стартът е в Базов лагер на Еверест (5356м), а маршрутът до Намче преминава през Лобуче, Фериче, Дингбоче, изкачва се през Нха почти то Гокьо Ри и се спуска през Мачермо към “столицата на шерпите”.

снимка: everestmarathon.com

Маратон, 42км:
Старт отново в Базов лагер и финал в Намче. Участниците нощуват в Базов лагер, а трасето е както следва – Горакшеп, Дингбоче, Бибер и слизане към Намче през Кианджума. Преди старта състезателите изкачват Кала Патар (5.643м)

снимка: everestmarathon.com

 

Полумаратон, 21км:
Старт в Дингбоче (4416м) и финал в Намче Базар. Стартът е точно на половината разстояние на пълния маратон.

снимка: everestmarathon.com

Пълна информация, условия и възможност за участие може да откриете на официалната страница на събитието: http://everestmarathon.com/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *