Как да изберем правилният номер туристическа обувка


Днес ще говорим за обувките. Всички са чували и чели, че туристическата обувка трябва да е с номер по-голяма, или пък са попаднали на твърдения от другата “школа” – че е необходимо да е правилният номер, а производителите са помислили за необходимото пространство пред пръстите. Сега ще разсеем митовете и легендите и ще видим какво препоръчва испанският производител Bestard:

1. Основни съвети, преди да пробвате обувката:

  • Не забравяйте да носите в себе си чорапите, с които най-често ще носите обувката, както и специалните стелки (ортопедични например), които впоследствие смятате да използвате. Много производители на чорапи за планина имат различни модели за различни активности и атмосферни условия.
  • Изрежете си ноктите.
  • Тъй като кракът може да се подуе до един номер през деня, както и при дейност на открито, най-добре мерете обувки следобед или вечер, а не сутринта.
  • Не дръжте на номера си. Според производителя, стелката, външния материал, може да има различни вариации на един и същ номер. Bestard например има различни видове подметки, номера и половинки номера, така че бъдете търпеливи и пробвайте колкото можете повече модела и номера, докато не намерите този, който ще покрие всички критерии за дължина, свод, глезен, място за пръстите и перфектно прилягане.
  • Ако се колебаете между два подобни, но с леко различие в усещането модела – доверете се на първото си впечатление!

2. Дължина на обувката

Дължината е много важен фактор. Обувката не трябва да е твърде дълга, тъй като така кракът ви ще мърда вътре, причинявайки плюски. Не трябва и да е твърде къса, тъй като това би смазало пръстите ви, особено при слизане по стръмни склонове. Трудно е да се даде точна дължина, но вътрешността на високата обувка трябва да е около 1см по-дълга от ходилото ви. За ниски обувки 0,5-0,8см се смята за достатъчно.

За да проверите дължината, трябва да можете да вмъкнете един пръст (нито повече, нито по-малко!) между глезена и обувката, докато стоите прави с развързани обувки и плътно прилепнали до предната част пръсти. След като завържете обувките, кракът ви ще се премести назад и необходимото разстояние ще е при пръстите ви.

3. Прилягане в горната част

Прилягането в горната част на стъпалото, над свода, е второто най-важно нещо, заедно с дължината. Ако връзките там не държат кракa ви на място, обувката няма да е стабилна и краката ви ще се движат вътре докато ходите.

Може да го тествате като завържете обувките и сложите дланта си на горната част, за да усетите как и дали прилягат. Ако приляга добре – обувката ще обгръща плавно крака ви, без да бъде твърде стегната или отпусната. Ако обувката е твърде широка, или твърде дълга – капсите на връзките също ще се докосват. Ако пък е твърде къса или тясна, кракът ви ще се чувства ограничен и връзките ще изглеждат изпънати до краен предел.

4. Глезен

 Глезенът ви трябва да приляга плътно към задната част на обувката, за предпочитане е да не се мести наляво или дясно и ако е възможно да не се повдига на повече от 5мм от стелката. Твърде много движение в глезена обикновено причинява подбити крака и мазоли.
Това може да бъде тествано като обуете обувката, завържете я добре и притиснете носът й в пода. Когато пръстите докоснат предната част, застанете на пръсти и проверете колко се движи глезенът ви вътре в обувката.

5. Място за пръстите

Винаги трябва да имате място за пръстите – както по дължина, така и по широчина. Ако мястото не е достатъчно ще имате проблеми при слизане.

Обуйте и вържете добре обувката, след което ударете пръстите в пода или подскочете няколко пъти (по възможност по наклон) за да усетите как пръстите ви достигат края на обувката. Трябва да има място, дори и когато кракът ви е придвижен към предната част на обувката.

6. Перфектното прилягане

За да постигнете перфектното прилягане, може да опитате различни по дебелина чорапи, различни стелки и подложки или комбинация от тях. Известно е, че единият крак на повечето хора е по-голям от другия, така че може да се наложи да използвате различни чорапи, стелки и/или подложки за всяка обувка.

Bestard ви пожелават приятни мигове в планината!

източник bestard.com

Гамата от обувки Bestard може да намерите в магазин K2 outdoor на бул. Арсеналски 11 и онлайн https://k2outdoor.bg/brand/bestard/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *