Най-северния град, най-северния маратон – Barneo Ice Camp


Леденият лагер Барнео няма постоянен адрес, GPS координатите на този палатков град в Арктическия океан, близо до Северния полюс, се променят със секунди. Всяка година Леден лагер Барнео се появява на картата само за 35 дни, от края на Март до края на Април, веднага след като слънцето се покаже на хоризонта.

Всяка година лагера посреща стотици полярни изследователи, учени, приключенци, туристи и знаменитости. Повече информация за лагера може да откриете на официалния сайт: http://polus.tilda.ws/ . Актуалната цена за тридневно туристическо посещение за 2019г е около 24000 долара.

снимка: Gallya Morrell

Създател и управител на лагера е Ирина Орлова. Следващото интервю с нея е взето от coldartist  от Young Explorers North team и публикувано в приключенската мрежа Pyhtom.com с дата 31.03.2018

– Вършите това 17 години. Какво всъщност коства да се построи най-северния град в света, върху вечно подвижния лед?

– За разлика от Антарктика, ние започваме от нулата всяка година. Първо два хеликоптера Mi-8 ще излетят от Сибир и ще летят на север през Кхатанга, Диксън и остров Средни в архипелага Северна земя. След презареждане на о. Средни ще продължат по курса докато имат гориво. Тогава ще се приземят върху леда в Северния ледовит океан и ще изпратят координатите си на континента. След това един карго самолет Илюшин 76 ще излети от Мурманск до локацията на хеликоптерите, която наричаме Жалюзи-1.

След като спусне гориво, Ил-76 ше продължи курса си към Северния полюс, където ще спусне още гориво и парашутисти и ще доведе хеликоптерите до новата локация, наречена Жалюзи-2. След изпълнение на тази мисия, хеликоптерите ще започнат търсене на място за Барнео-2018.

Да се намери перфектният участък е трудно. Има цяла наука за това. Мястото трябва да е овално, отделено от околния лед и да е дълго поне 2км, за да може да побере 1200м писта и лагера. Току-що получихме сателитни снимки на зоната, всъщност на две отделни места. Виждаме, че ледът е достатъчно солиден и в двете зони, варира от 1.82м до 1.60м, което е достатъчно да кацне Ан-74 с екипировката за лагера, екипите и посетители.

Когато се уточнят координатите на Барнео 2018, лагерът от Жалюзи-2 ще се премести на тази нова точка, и с нов полет от Мурманск, Ил-76 ще спусне трактори, още гориво и парашутисти. Така ще започне строежът на пистата. Тракторите само ще почистят снега, останалото се прави на ръка. Има три смени, които работят нон-стоп. През някои години успяваме да я построим само за ден.

После очакваме инспекция от Лонгийрбюен (най-северния град в Норвегия, от там тръгват и туристическите посещения на Барнео, бел. прев), която трябва да потвърди годността на пистата. Следват още няколко полета с Ан-74, лагерът ще бъде построен и знамето на Барнео ще се издигне.

– Логистиката изглежда планирана перфектно, но все пак морето, ледът и времето ще имат последната дума. Всеки сезон се сблъсквате с нови уравнения, с нови неизвестни. Как се справяте с тези предизвикателства?

– Наистина, майката природа има последната дума що се отнася до графика и маршрута. Правим всичко възможно да се адаптираме и досега успяваме. Когато говорим за времето в Арктика, има няколко фактора, които трябва да предвидим: времето в Мурманск, в Жалюзи-1 и Жалюзи-2. Ако е ветровито в Мурманск не можем да действаме, дори и да е перфектно в другите две точки.

И, разбира се, зависи от изминалата зима, температурите, движението на леда и дори фазите на Луната. През 2016 пистата се счупи 4 пъти заради теченията и ветровете, преди да довършим лагера и да заработи на пълни обороти. Всеки път трябваше да започнем от нулата, с търсенето на ново перфектно ледено поле.

снимка: http://polus.tilda.ws/

– Какви екипи ще работят в Барнео и на Полюса тази година?

– Искам да започна с Ричард Донован и неговият Маратон Северен Полюс. Тази година ще има повече бегачи от всеки друг път. Спомням си времената, през 2002, когато Ричард бягаше сам. Невероятен човек е, една от истинските легенди сред авантюристите на нашето време. Не съм изненадана, че все повече и повече хора искат да бягат в най-северния и най-студения маратон всяка година.

Тази година маратонът ще бъде допълнен с мини-маратон за деца от Young Explorers North team. Ричард доведе собствената си дъщеря на полюса когато тя беше само на осем. Той вярва, че ултра-бяганията са не само за спортисти, но и за обикновени хора, така че млади или стари да имат шанс да се състезават до големите атлети.

Ще имаме и група от руски и норвежки учени, няколко групи скиори, които ще карат по последния градус до Северния полюс и три детски експедиции.

Аз лично много се вълнувам, че деца от толкова много държави ще имат възможност да работят заедно в научни и художествени проекти тази година. Някои от тези деца, могат да станат бъдещи лидери и да решават съдбата ни след 10-15 години. Много е успокояващо да мисля, че тяхното приятелство ще е вградено в леда на лагер Барнео и Северния полюс.

снимка: Dunya News

– Спомням си вашите внуци да играят в Барнео и на Северния полюс. Какъв е съветът Ви като баба?

Посещението на Барнео има огромно вилияние върху внуците ми. Катя беше само на 5 когато посети полюса. Беше толкова впечатлена и вдъхновена, че започна клуб “северен полюс” в детската градина. Сега изнася лекции за Северния полюс в училището си, първокласничка е. Знам, че нейната микро-експедиция промени животът и завинаги.

Едно от най-големите преимущества е, че тук в Барнео и на полюса, децата са свидетели от първа ръка на работата на най-добрите международни учени – глациолози, океанографи, метеоролози и други. Така се сформира интересът им към науката.

Тази година ще има група американски учени, астронавти, инженери и изобретатели като част от  Young Explorers North Expedition, те не само ще извършват експерименти, но и ще превърнат Барнео в огромна класна стая, достъпна за хиляди деца от целия свят. Научните разработки ще са допълнени от арт проекти, театрални представления и изложби, така че децата да разберат трудните аспекти от климатичните промени и влиянието им върху Северния ледовит океан.

източник: https://pythom.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *