Топ 7 експедиции в Хималаите през този сезон (explorersweb.com)


Сезон пролет 2018 в Хималаите вече е в разгара си, почти всички екипи са пристигнали в Базовите лагери и се аклиматирират. Explorersweb публикува списък на всички експедиции, които са успели да локализират – над 60 общо (тук може да видите списъка и да следите последните новини от всички експедиции). Голяма част от тях са комерсиални експедиции по установени маршрути, но някои заслужават повече внимание. Ето списък на топ 7 на тазгодишните експедиции в Хималаите, изготвен от Explorersweb.

Carlos Soria – Даулагири

Photo: Carlos Soria

С осем опита на Даулагири, 79 годишния Карлос Сория е въплъщение на постоянството. Миналата есен, той се върна 100м преди върха поради силен сняг. Ако се справи на деветия опит това ще бъде 13-ят му осемхилядник. В такъв случай само Шишапангма ще го дели от хималайската корона и това да е най-възрастният човек, изкачил 14те осемхилядника.


Horia Colibasanu & Peter Hamor – Западен гребен, Траверс Еверест – Лхотце

Photo: Horia Colibasanu

На фона на класическите маршрути към Еверест, претоварени от големи комерсиални експедиции, румънецът Horia Colibasanu и словакът Peter Hamor ще се движат леко и бързо. Възнамеряват да направят нов маршрут по траверса Еверест – Лхотце по западния гребен и без кислород. 


Tenji Sherpa – Западен гребен, Траверс Еверест – Лхотце

Photo: Tenjing Sherpa

Дългогодишен партньор в изкачванията на Ули Щек, Тенджи Шерпа трябваше да се присъедини към него на траверса Еверест – Лхотце, но уви, Щек загина на Нуптце през 2017г. В памет на партньора си, Тенджи има за цел да довърши започнатото от Ули Щек в неговия стил.


Guy Cotter (Adventure Consultants) водач на Leow Kah Shin – Нуптце, Лхотце и Еверест

photo: IMDB

Да изкачиш Нуптце, Лхотце и Еверест в една експедиция изисква правилно подреждане на много обстоятелства. Сингапурският фондов мениджър и ултра маратонец Leow Kah Shin e пресметнал, че най-добрите му шансове са в частна експедиция с Adventure Consultants, една от най-утвърдените фирми в планината.


Mingma G. Sherpa (Imagine Trek and Expedition) водач на Xia Boyu – Еверест

Photo: Imagine Trek and Expedition

Звучи като клише, но годините и уврежданията не са бариера. Седемдесет годишният Xia Boyu е с ампутирани крака и има вече пет опита на Еверест. Губи краката си поради измръзване при опитите си. Забраната за изкачване от слепи катерачи и такива с ампутирани крайници беше отменена от непалския съд, така че сега Xia планира най-накрая да успее на Еверест.


Боян Петров – Шишапангма & Еверест от север (после Чо Ою?!)

снимка: Боян Петров

Българският алпинист Боян Петров вече има в актива си 10 осемхилядника без кислород, като на четири от тях е първия българин. Тази пролет той ще направи опити на Шишапангма, Еверест от Тибет и Чо Ою през есента – натоварен график по всички стандарти.


Kami Rita Sherpa (Seven Summit Treks) – Еверест

Photo: AFP

Икона за шерпите, Ками Рита Шерпа в момента споделя рекорда за най-много изкачвания на Еверест (21), но е много вероятно да стане и едноличен рекордьор през тази година.


Източник: https://explorersweb.com/2018/04/22/top-7-expeditions-in-the-spring-2018-himalaya-season/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *