Еверест сезон 2018 – трагедии и триумфи


Сезонът на Покрива на света приключи и е време за равносметка. Благодарение на безпрецедентния прозорец от хубаво време, тази година на върха са се качили над 700 (седемстотин!) човека. Това е повече от досегашния рекорд от 667 през 2013г. Извършени са около 470 изкачвания по традиционния южен маршрут и 240 по северния от Тибет. В сметката влизат и шерпите, които помагат на клиентите на комерисалните експедиции.

В началото на май времето не позволяваше да се достигне върха, но след това област с високо налягане се установи над Еверест, темепературите се задържаха над средните за месеца и това продължи цели 11 дни. Първото изкачване се случи на 14 май от екипа, който прокарва маршрута и опъва въжетата. На следващия ден до Еверест достигна 70 годишният китаец с два ампутирани крака Xia Boyu с водачите си. Оттам нататък всеки ден имаше изкачвания от двете страни. Благодарение на дългия прозорец от време се избегна обичайното натоварване по маршрута. От българска страна имаме две успешни изкачвания – на Слави Несторов от юг и на столичния адвокат Стефан Стефанов от север.

Най-голямото препятствие за качващите се от юг винаги е бил ледопада Кхумбу. Тази година той се държа “прилично” и не създаде особени трудности. В последния ден за сезона падна лавина, която не засегна никого. И все пак си остава най-голямото предизвикателство, особено след съобщенията, че стъпалото на Хилари вече е доста по-лесно за преодоляване.

Проблеми с кислорода

Много екипи тази година докладваха за масов отказ на кислородни апарати над 8000м. Всички произведени от една компания – английската Summit Oxygen. Регулаторите, които отговарят за потока от кислород между бутилката и маската са дали дефект и кислорода е излитал в атмосферата. Всички екипи, освен един, са имали достатъчно резервни регулатори за да довършат атаката. Собственикът на компанията лично е отишъл в Катманду да опита да разреши проблема.

Рекорди

Тази година бяха поставени доста рекорди, най-вече от шерпи. Ками Рита Шерпа (48) постигна 22ро изкачване, целта му е да направи поне 25 преди да се пенсионира. Лхакпа Шерпа (44) подобри собствения си рекорд с деветото си изкачване на 16 май. Австралиецът Стив Плейн успя да достигне седемте най-високи върха на всеки континент за безпрецедентните 117 дни, предишният рекорд беше 126.

Спасителни акции

Макар и не широко тиражирани, тази година са проведени над 60 акции на Еверест. Основната причина е в все по-неопитните желаещи да качат върха и все по-неопитните водачи, които дръзват да си предлагат услугите на Еверест.

И тази година не премина без фатални инциденти. Въпреки че се очаква при повече хора около върха, смъртните случаи да се увеличават, статистиката казва, че Еверест е все по-безопасен. Заради по-добрите прогнози, използването на кислород, познатите маршрути и задължителните шерпи от Непал. За тази година има общо шест смъртни случая на Еверест и Лхотце.

  • Дамай Сарки Шерпа загива след падане в цепнатина около Лагер 2, докато е помагал на катерач да се качи в спасителен хеликоптер.
  • Пасанг Норбу Шерпа е починал на 8550м по време на атака, вероятно от инсулт.
  • Нобуказу Курики, известен в Япония със загубата на девет пръста при предишна експедиция на Еверест. Починал е от белодробни усложнения, на слизане от Лагер 3 по стената на Лхотце. Това е бил деветия му опит да качи Еверест. Страдал е от белодробна инфекция през цялото време на експедицията.
  • Лам Бабу Шерпа изчезва докато помага на украински екип от Непалската страна на върха.
  • Георги Петков от Македония е починал от инфаркт от южната страна.
  • Руският катерач Рустем Амиров, починал от височинна болест под Лхотце, открит е в безсъзнание 300 метра под върха.

Стъпалото на Хилъри вече е… стълбище

През 1953г Хилъри и Тензинг преодоляват стъпалото на 8760м, което после носи името на новозенландеца. То се е смятало за най-голямото препятствие по пътя към върха. След земетресението през 2015 се заформи дискусия дали то още е там. Непалското правителство настоява, че стъпалото си съществува и дори съветва гидове и катерачи да не коментират много за него. Въпреки това обаче, то е коренно променено. В предишни години тълпата по него е предизвиквала опашки и чакане часове наред, тази година обаче катерачите просто са вървели по трийсет градусов наклон, в добре оформени стъпки от стотиците други хора.

Стъпалото на Хилъри 2018, Casey Grom

Амбициозни планове и хаос с пермити

Мат Мониз и Уили Бенегас изпаднаха в ситуация, в която цяла седмица не знаеха дали ще им се позволи да изкачат върха. След като се спуснаха със ски по стената на Лхотце, се оказа че нямат пермит за това. Имат за върховете, но не и за ски. Перспективите бяха депортация, глоби и забрани. Непалската агенция, която им е съдействала просто не го споменала, не знаели че ще се пускат със ски. Което е доста неубедително, след като плановете им бяха публични, а те все пак имат ски в себе си. 150 шерпи са подписали писмото в подкрепа на Мат и Уили, в крайна сметка Министъра на Туризма излезе с изявление, че това е “много невинна грешка” и им даде разрешение да катерят. Те пък толкова бързо се качиха, че им се е наложило да поседят на Южния връх около час, за да не изпуснат изгрева. На следващия ден качиха и Лхотце. 

снимка: Nepal Mountain News

В България пък се носи информацията, че китайската алпинистка асоциация е забранила соловото изкачване на Еверест, заради трагедията с изчезването на Боян Петров. Информацията идва от Атанас Скатов, който планираше да изкачи Еверест без кислород и шерп, след като се справи успешно със същото на Чо Ою. По негови думи, след няколко дни неуспешни преговори в Тингри, той отишъл до Базов Лагер, където също ударил на камък, опитал да намери свободен шерп, но единствения, който си предложил услугите поискал непосилната сума от 10000 долара. 

Постарахме се да се доберем до допълнителна (дори и неофициална) информация по въпроса. Свързахме се с водещи чужди сайтове за екстремни спортове, които съдействаха доколкото могат и от своя страна помолиха други медии да споделят, ако знаят нещо. Оказа се че никой друг не се е сблъскал с подобна забрана и със сигурност не е официална, а ако я има, следва да е спонтанно решение на местно ниво. Междувременно от тибетска страна имаше солови катерачи, който се движеха невъзпрепятствани по маршрута. Размус Краг планираше да стане първия датчанин, изкачил Еверест без шерпа и без кислород и направи два неуспешни опита.

Тенджи шерпа с Ули Щек

Тенджи Шерпа и Джон Грифит изкачиха Еверест и Лхотце в памет на Ули Щек, който загина миналата година на Нуптце. Тримата трябваше да изкачат Еверест по Западния гребен (през Хорнбайн) и да траверсират до Лхотце. Тази година Тенджи и Грифит го направиха по нормалните маршрути, но Тенджи не използва кислород. 

Хория Колибасану и Петер Хамор се отказаха от сходните си планове, тъй като снегът между втори лагер и западния гребен е бил нестабилен. Гай Котър от Консултанти в приключението планираше със свой клиент да изкачи Еверест, Лхотце и Нуптце, но в крайна сметка постигнаха три от две, нестабилен сняг близо до върховата точка на Нуптце ги възпрепятства.

Цената на лукса

При 100% успех на комерсиалните експедиции, може наистина вече да се каже, че човек си купува пътя до върха. С цена от $110 000, Лукас Фъртенбах от Фъртенбах Адвенчърс заведе екипа си от 4 обикновени човека и един водач само за 21 дни до върха откъм Тибет. Една експедиция доскоро траеше поне два месеца. Той вярва, че ключът е в “домашната аклиматизация” с височинни палатки (херметически палатки, които симулират нощуване на голяма надморска височина). Те са направили само едно аклиматизационно изкачване до Северното седло преди да атакуват върха. Друга експедиция, организирана от Алпенглоу и използваща подобна стратегия изкачи Чо Ою и Еверест в рамките само на 23 дни. Севън Съмитс трек се записват в историята с три VVIP клиента, успешно изкачили върха срещу 130 000 долара на човек. В програмата им е включена и “ваканция” в Катманду по време на експедицията, с частен хеликоптер.

палатка за аклиматизация, снимка hypoxico

Луксът определено е тренд тази година, 7 съмитс клуб на Алекс Абрамов води в класацията с луксозните двуместни палатки, оборудвани с легло, стол, работно бюро и интернет.

снимка: 7 summits club

Този сезон ще се запомни и с най-високото вечерно парти в историята. Твърде много катерачи вече настояват да са първите от града си, първите със зелено яке, първите бармани, вегани и какви ли още не на Еверест. Вечерното парти обаче дори има амбиции да влезе в Гинес. Шампанско, смокинги и бижута на 7000м

снимка metro.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *