Издирването на Боян Петров, ден 6


Българските медии съобщиха, че в лагер 3 е намерен инсулин (според някои източници – еднократна доза), както и негови дрехи. Според тях екип е стигнал до 10м под върха, което смятаме за неточно, тъй като в този кратък срок те биха могли да стигнат само до подножието на Централния връх, което не е по маршрута на Боян. 

Dream Wanderlust съобщава, че днес шерпите са се качили до лагер 3 и планират да продължат към върха утре. Все още няма и следа от Боян.

Не се споменава по кой маршрут ще се движат – Иняки или стандартния. Първоначалните планове на Боян бяха да поеме по Иняки. Това е намерението и на Дейвид Клайн.

Лагерите и маршрутите, изображение Kalifa

Днес търсенето ще се съсредоточи около и под трети лагер. Хеликоптерите няма да летят, защото би било опасно за всички хора по склона.  Радослава Ненова призова шерпите и спасителите да не рискуват и своя живот, тръгвайки към върха, защото Боян няма шанс, ако е останал между него и лагер 3, на височина над 7500м.

По маршрута към върха обаче ще има хора, тъй като унгарецът Дейвид Клайн и италианците Себастиано Валентини и Масимо Виелмо ще атакуват тези дни.

Днес все още няма информация за развитието на акцията, която е без прецедент в алпинизма. Китай позволява на Непалски хеликоптери да летят на тяхна територия за първи път от двайсетина години. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *