Издирването на Боян Петров, ден 7


Седмица, след обявяването на Боян за изчезнал под Шишапангма, ситуацията е следната:

Все още не е уточнено със сигурност в кой лагер е била палатката на Боян на 05.05, както и дали е открита от спасителите. Наземните екипи са се върнали в Базов лагер, като в района на Лагер 3 са събрали предмети, за които се смята, че са на Боян. Те ще бъдат анализирани и според това ще се реши дали спасителната акция ще продължава. От българска страна има искане да се проверят няколко точки на по-ниска височина и в района на лагер 1. 

Хеликоптерите са в готовност, но времето отново се влошава, съобщават от екипа на Simrik Air за Dream Wanderlust. Китайското правителство е удължило разрешителното. 

Дневник – Днес акцията ще се съсредоточи в района на лагерите, където е нужно да се проверят няколко точки, набелязани при хеликоптерния обход. Времето е неподходящо за изкачване на върха. Китайските спасители вчера са стигнали до 7950 метра в лошо време, каза днес за bTV китайския посланик. Не е уточнено по кой маршрут обаче.

Последната информация от унгареца Дейвид Клайн е, че не е достигнал Лагер 3 поради дълбок сняг. Неговите планове са да мине по маршрута Иняки, който планираше и Боян. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *