Pertex

Какво трябва да знаем за мембраните в облеклото


Ако сте любител на зимните спортове или просто не искате да се притеснявате от дъжд, докато сте на преход в планината, значи знаете колко е важна водоустойчивостта на облеклото. Има различни по вид, състав и структура водоустойчиви мембрани, ще се опитаме да изясним терминологията и да ви улесним при избора на яке и панталон за влажни условия.

Какво означава водния стълб

Воден стълб (mm)  Какво предлага За какви условия е
0-5,000 mm Слаба устойчивост на влага, ако няма налягане Лек дъжд, сух сняг
6,000-10,000 mm Водоустойчиво и устойчиво на дъжд с ниско налягане Лек дъжд, умерен сняг, слабо налягане
11,000-15,000 mm Водоустойчиво и устойчиво на дъжд освен под високо налягане Умерен дъжд, умерен сняг, слабо налягане
16,000-20,000 mm Водоустойчиво и устойчиво на дъжд под високо налягане Силен дъжд, мокър сняг, високо налягане
20,000 mm+ Водоустойчиво и устойчиво на дъжд под много високо налягане Силен дъжд, мокър сняг, високо налягане

Производителите обикновено описват материята с две цифри. Едната е в милиметри и указва колко е водоустойчива тъканта. Ако е 10000, това означава че на площ от 1кв см може да поставите съд с вода, с отвор 1кв см и височина 10 метра. Платът ще издържи това налягане, а при по-голямо ще пропусне.

Втората цифра измерва каква е дишаемостта на материята, обикновено се изразява с това колко грама вода под формата на пара може да пропусне за квадратен метър отвътре-навън за 24ч. Колкото е по-голяма цифрата, толкова по-дишаща е мембраната.

За съжаление няма стандартизиран тест за водоустойчивост. Всяка материя ще пропусне при определени условия – вода, време и налягане. Няма как да се произведе напълно водонепромокаем плат, тъй като това ще се отрази пагубно на способностите да изпарява влагата от тялото.

изображение: evo.com

Какво представлява мембраната?

Водоустойчивите материи се състоят от външен слой, обикновено от найлон или полиестер и ламинирана мембрана или покритие, обикновено от ePTFE (политетрафлуороетилен), познат като Тефлон или Полиуретан. Предназначението на външния слой е да предпазва и да придава добър вид. Не е водоустойчив, но е покрит с импрегнатор, т.нар DWR слой, така че да не попива вода.

Работа на мембраната е да държи водата навън. Тя има мънички отвори, които не позволяват на вода в течно състояние да проникне, но пропускат парата. Замърсяванията с мазнина, пот и химикали нарушава здравината на PTFE мембраните, така че те са предпазени от ултра-тънък слой Полиуретан или друг отблъскващ замърсителите агент. В GORE-TEX® мембраните е добавен двукомпонентен слой ламинат, а в eVent™ има индивидуални PTFE влакна на микроскопично ниво. Последния слой е тънка мрежа, вплетена във вътрешната повърхност за комфорт в трислойните мембрани. Двуслойните имат отделна подплата, докато тези с 2.5 слоя използват прилепена към вътрешната повърхност мрежа, за пестене на тегло.

Колко водоустойчиво облекло ми трябва?

За ски и сноуборд се ориентирайте към минимум 5000мм воден стълб. Ако прекарвате дълго време на пистата, мембрана между 5 и 10000 е добър избор. Ако обаче прекарвате дълго време на открито – било на ски, скали или правите дълги преходи в лоши условия, то са ви необходими 10000-20000мм. Дишаемостта е еднакво важен фактор – търсете мембрана с адекватен индекс за дишане. Както може и да се предположи, по-високите параметри означават и по-висока цена. И все пак имайте предвид, че дори мембрана с най-високия воден стълб ще пропусне ако е подложена на силен дъжд, мокър сняг и високо налягане продължително време.

Колко дишащо облекло ми трябва?

Изкушаващо е да кажем “колкото повече, толкова повече”, но отговорът всъщност зависи от вашата активност. Слой топъл, влажен въздух между тялото и мембраната може да означава повече топлина, докато долните ви слоеве са сухи. В студено, сухо време супер дишащ горен слой може да доведе до видими облачета пара, който да се изпаряват от тялото, което на свой ред означава загуба на топлина. Това е характерно за якетата с eVent™, при тях обикновено има нужда от по-топъл слой под тях.

Ако не извършвате високо енергийни дейности, а например се возите на лифт и се спускате по пистата, дишаемост от порядъка на 5000-8000гр би била достатъчна. Ако се занимавате с по-активни спортове като катерене, тежки преходи и други, то ви трябва поне 10000. Ако се налага да преодолявате големи денивелации, потърсете облекло с фактор 20000гр и повече.

изображение: eVent

Мембрана или покритие?

Водоустойчивите дишащи материи с ePTFE мембрани (като GORE-TEX®) доминират на пазара от години и все още предлагат изключително добра комбинация от водоусточивост и дишаемост във високия клас. Технологиите обаче вече позволяват създаването на все по-тънки и по-тънки слове, така че висококачествените полиуретанови и полиестерни мембрани започват да заемат все по-голям дял от пазара. Примери са MemBrain® (Полиуретан) and SympaTex (Полиестер). Мембраните са различни видове и в различен ценови клас, но при всяко положение трябва да решите дали искате 2, 2.5 или трислойна мембрана. Както споменахме трислойната има всички три слоя, включително подплатата събрани в едно, двуслойната има отделна подплата, а при 2.5 е добавен материал, който пази от допир до тялото и обикновено това са ултралеки облекла за дъжд.

Материите с покритие са като цяло много устойчиви на дъжд и влага, но за сметка на това не дишат добре. Те са по-евтини и стават все по-добри, но не са подходящи за сериозни преходи и спортове в планината. Добри са ако имате нужда от нещо, което да ползвате в случай на нужда и не се налага да извършвате активни дейности.

Какво е подплатен шев и защо е важно?

Подплатените шевове са покритие върху малките дупчици, оставени от иглата при процеса на изработка на дрехата. Те не пускат вода, благодарение на тънка водоустойчива лента. Якета, панталони и други дрехи могат да са с напълно подплатени шевове или само на критичните точки (около врата, рамената, торса и циповете). Без тези специални ленти, които покриват шевовете, ще се намокрите дори и с най-висок клас водоустойчива мембрана.

Какво е DWR слой

DWR означава Durable Water Repellent – Издържливо водоотблъскващо покритие. Почти всички материи, предназначени за ползване в планината имат някакво DWR покритие. То предпазва материята от попиване на вода в нея, тъй като това увеличава теглото и налягането върху мембраната. Благодарение на това покритие водата се търкаля по плата и не прониква в него, но е податливо на замърсяване и абразия. Поради тази причина след известно време е хубаво да импрегнирате дрехите си. Ако якето ви започне да попива вода и диша по-зле, но все пак оставате сухи, това не означава, че мембраната не работи, а просто трябва да използвате препарат за импрегнация. DWR спрейовете е най-добре да се положат на влажна дреха, след пране и хубаво изплакване. Грижата за импрегнацията е от съществено значение както при дрехите, така и при обувките. Когато фабричния слой се изтрие, външната материя започва да попива вода, което затормозява работата на мембраната – плътния слой вода отвън не позволява парите отвътре да излизат, така се получава конденз. От друга страна увеличеното налягане означава, че мембраната може да пропусне.

Polartec NeoShell с DWR покритие

ОСНОВНИ МЕМБРАНИ НА ПАЗАРА

GORE-TEX® – създадени са с ламиниране на мембрана към висококачествени найлонови и полиестерни материи. Има различни класове за различни нужди, включително такива с допълнителна изолация, подобрена дишаемост, ултра леки и софт шел. Мембраната предлага изключителни нива на водоустойчивост, съчетани с добра дишаемост, благодарение на билиони микроскопични пори, които позволяват изпарението.

Gore-tex преди (вляво) и новите разработки (дясно) изображение: Gore-tex

eVent® – Много компании използват тази мембрана. На микроскопично ниво върху PTFE влакната е положен олеофобичен разтвор, който отблъсква мазнини. Така мембраната запазва качествата и структурата си по-дълго. Към някои облекла с eVent e добавена и Direct Venting технология, която позволява изключителна дишаемост при добра ветроустойчивост.

MemBrain® – PU мембрана, разработена от Marmot, предлага добри характеристики при по-ниска цена.

Polartec® NeoShell® – Използвана от много компании, това е стреч материя с водоустойчивост около 10000мм и изключителна дишаемост, тази уникална мембрана позволява двупосочен пренос на въздух за да улесни изпарението на влагата от тялото. Много подходяща за атлети, които се подлагат на високи натоварвания в студени условия.

Polartec® Power Shield® Pro – Софт шел материя с висока дишаемост и достатъчно водоустойчива през повечето време в по-сухи планински условия.

Dry.Q™ Elite – Мембрана разработена за Mountain Hardwear. Подобрена дишаемост, тъй като няма PU слой върху мембраната, позволява на водата да се изпари моментално.

DryVent® – мембрана на The North Face, налична в няколко разновидности.

H2No® – основната мембрана, ползвана от Patagonia, наред с GORE-TEX®

Pertex Shield+ е може би най-добрата лека, водоустойчива материя за бързо движение на открито. Използва уникална технология, която позволява увеличаване на дишаемостта по време на активност. Колкото повече се движите, толкова по-добре диша.

Pertex Shield AP – мембрана с  хидрофобни микропори. Изключително здрава и подходяща за екстремна употреба.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *