Финалният доклад на Simrik Air за издирването на Боян Петров


Публикуваме превод на финалния доклад на Simrik Air относно издирването на Боян под Шишапангма. Докладът дава отговори на някои въпроси, но други остават отворени – например къде точно е открита палатката му на 5ти и впоследствие. Надяваме се скоро да има доклад и от българска страна, който да изясни тези спорни точки. Междувременно Dream Wanderlust се опитват да се свържат с украинецът Сергей Бершов, който да поясни на каква надморска височина е била тя на 5ти.
Summitsweb се въздържа от коментар, докато не излезе официална информация от БФКА и българите, участвали в търсенето. Също така вярваме, че в изчезването на Боян няма никаква мистерия.

Ето доклада:

Екипите за въздушно издирване приключиха мисията по търсене на липсващия Български алпинист Боян Петров на Шишапангма на 16 май следобед. Не е открит нито на земята, нито от въздуха.

Това е последното им издирване в рамките на разрешителното. Екипите от шерпи на земята са приключили дейност преди два дни. В разговор с Dream Wanderlust, ръководителят на спасителния отряд на Simrik Air, г-н Йогеш Сапкота каза “Направихме каквото можахме докато имаме разрешително, не декларираме че това е края на мисията. Изпратихме всички доклади на българското правителство, сега те трябва да вземат решение дали мисията ще продължи. Нашето разрешително е до днес” “В 7:51 am Непалско време, прелетяхме заедно с двама българи на последен оглед. Отново минахме над Шишапангма и след което бавно долетяхме до Базов лагер в опит да открием нещо. Отново се издигнахме и огледахме ниските части на планината. Целият полет беше час и половина. За съжаление не намерихме следа от Боян. Шерпите успяха да стигнат на 10 метра от върха и се върнаха в Базов лагер. Те са открили някои вещи на Боян като инсулин, аптечка, тениска и енергийни гелове в Лагер 3.

Те биха искали да изразят искрената си благодарност на Българските посолства в Ню Делхи, Индия и Пекин, Китай, на консула в Непал, управлението на гражданската авиация в Непал, Министерството на вътрешните работи в Непал и Макалу Адвенчърс, които координираха цялата издирвателна мисия от документи и формалности, до разрешителните. Също и на двамата българи, които бяха на място от 10 май 2018 – Кирил Петков и Петко Петков.

Боян Петров (45) е зоолог, изследовател, автор, който е бил част от над 25 експедиции като лидер или член на екипа. Той е опитен катерач с 10 осемхилядника зад гърба си, изкачени без кислород. Планираше след Шишапангма да изкачи и Еверест от Тибет. Изчезва при самостоятелно изкачване на Шишапангма без кислород на 5 май.

Хеликоптерна спасителна акция беше стартирана на 11 май от Simrik Air. Те предоставиха два хеликоптера AS350 B3e с номера 9N – ALP и 9N – AJZ. Хеликоптерите, заедно с екипаж от 6 човека прелетяха до Базовия лагер. Екипажът беше: Capt. Siddartha J. Gurung (пилот), Capt. Surendra Paudel (пилот), Capt. Ananda Thapa (пилот), Chhiring Dhenduk Bhote (спасителен специалист), Mingma Sherpa (спасителен специалист), Uttam Chaudhary (техник). В средата на акцията хеликоптерите трябваше да останат на два пъти на земята, поради лошите условия за полет. В този случай основната част от операцията пое екипът Шерпи. Те достигнаха Лагер 3 и откриха някои вещи на Боян Петров. 

Как се разиха нещата по дни:

3 май: Видян е с телескоп от Базов лагер на височината на Лагер 3

5 май: Украинец и трима шерпи намират полуотворената му палатка със спален чувал вътре и навята от сняг в Лагер 3. От тогава го водят изчезнал. 

11 май: Започва хеликоптерната акция за издирването на Боян Петров. Два хеликоптера на Simrik Air излитат сутринта от Катманду към Базов лагер на Шишапангма. Остват през нощва в Нялам, което на около 11 мили от базовия лагер, поради лошо време.

12 май: Времето се подобрява и хеликоптерите правят обход на върха. После отново се влошава и те се връщат в Катманду без положителен резултат. Екипът шерпи, който се състои от непалци и китайци продължава операцията. Намират палатката на Боян близо до лагер 2 и не откриват нищо вътре. Нощуват в Лагер 2.

13 май: Екип шерпи достига Лагер 3 следобеда, но не откриват нищо, няма следи от Боян Петров. 

14 май: Поради лошото време (снеговалеж в Нялам и облаци над планината) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Шерпите се връщат в базов лагер следобяд. За съжаление не откриват следи от Боян, но събират материали, доказателства и екипировка, вероятно на Боян Петров.

15 май: Хеликоптерите отново остават на земята поради лошото време. Екипът шерпи се натъкват на опаковки от храна около Лагер 3.

16 май: последен полет над планината. Следобяд се връщат в Катманду, не е открита следа от Боян Петров.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *