Издирването на Боян Петров е в ход, не е бил в лагер 1


UPDATE 09.05

Екипът от шерпи и алпинисти от експедицията на Шишапангма е успял вчера да достигне до лагер 1 на 6400м. Боян Петров не е бил там. Очаква се днес при добро време акцията да продължи.

UPDATE 15:59

Според италианския журналист Алесандро Филипини  спасителния екип на китайската армия също вече е в района. Той се позовава на италианските алпинисти Себастиано Валентини и Марио Виелмо, които са пристигнали в Базов лагер заедно с китайски офицери. Според тях спасителната мисия е на височина 5800-6000м и има видимост към Лагер 1. Лагер 2 и 3 са скрити от поглед.

UPDATE 15:21ч

Няма потвърдена информация, че спасителния екип в действителност е достигнал Лагер 1 (6700). По наблюденията им се съди, че в лагера няма движение и Боян Петров не е там. Стигнали са със сигурност под него на около 6000м, но вероятно ще пренощуват там поради силни пориви на вятъра и ще продължат утре, ако времето го позволява.

UPDATE 14:10ч
Боян не е бил в лагер 1, за днес акцията е приключила.

информацията е от БНТ

—————————————————-

Рано тази сутрин екип шерпи са тръгнали от Базов Лагер под Шишапангма към високите лагери с надежда да открият Боян Петров там, съобщи режисьорът Поли Генова. Тя с екипа си е в Катманду и снимат филм за Боян. Шерпите носят със себе си сателитен телефон и до края на деня се очаква да има повече информация за алпиниста. Времето в планината все още не е стабилно.

Направени са опити да се огледа планината с телескоп, но времето към върха все още е лошо, а палатката на Боян в Лагер 3 не се вижда от Базов лагер. Спасителния екип се придвижва към Лагер 1, а ако времето позволи, утре ще продължат и към Лагер 2.

Китайска спасителна мисия също се придвижва към планината, очаква се да пристигне утре. Такава акция се провежда винаги, когато има изчезнал алпинист на територията на Китай.

В момента е невъзможно да се изпрати помощ по въздуха, тъй като времето не го позволява. Застраховката на Боян Петров би покрила и акция с вертолет. Все още няма и разрешение от китайска страна непалски хеликоптер да се включи в издирването.

Какво още знаем за Боян Петров


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *