Издирването на Боян Петров, ден 2


И днес информацията, която постъпва от Тибет е твърде противоречива, което се дължи на изключително лошата телефонна връзка с Базов лагер, различните езици, на които се предават сведенията и многото източници, които интерпретират събитията.
Ще се опитаме да обобщим в този пост какво знаем до момента за акцията през днешния ден и да представим информацията от всеки надежден източник. Ще допълваме при нови данни.

12:37 Dariknews

Според тях Мингма Шерпа от Seven Summits Trek лично ще участва в издирвателната акция. Хеликоптерът от Непал тръгва утре. Неговата компания няма хора тази година на Шишапангма. Според Мингма Шерпа е възможно Боян да се е подхлъзнал на ледено поле над лагер 3. 

12:12 09 май 18, gol.bg

Те цитират министър Захариева и Бойко Борисов. Според тях осигурения хеликоптер може да лети на височина до 6100м и ще търсят друга техника. Уверяват, че имаме пълно съдействие от китайските власти, а екипът от професионални китайски спасители вече се движи в планината. Бавно, заради силните ветрове.

В 12:00 Радослава Ненова сподели във Фейсбук: 

Промяна в плана, отлагат издирването поради силен вятър. Те цитират http://mountain.ru/. Според тях спасителните екипи са били на 5800-6000м.

 

“Издирването на Боян Петров продължава и днес. Трима шерпи от експедицията, с която е бил, и трима китайци, които са професионални спасители, ще се отправят към лагер 2. Те напредват бавно заради лошото време. “

Според тях се очаква днес да се направи и сателитна снимка на района на Шишапангма. Очаква се и разрешение за полет на хеликоптер от Непал, защото Китай не разполага с необходимата техника за полет над 5000м. Хеликоптерът от Непал е в готовност да излети. Българското правителство е в постоянен контакт с Китай.

Според Alan Arnette китайците искат да отменят търсенето, което противоречи на всички останали сведения. Вероятно той не е информиран достатъчно добре, тъй като не поддържа пряк контакт с Базов лагер на Шишапангма

Иформацията от вчера


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *