Боян Петров е в неизвестност на Шишапангма


Вчера (06.05) унгарският алпинист Дейвид Клайн съобщи, че липсва информация за Боян Петров от 03.05 насам. Боян, Дейвид и италианците Марио Виелмо и Себастиано Валентини са част от една експедиция, като Боян е решил да атакува сам, в обичайния си стил. Разрешителни за Шишапангма (8027m) през този сезон имат едва десетина алпинисти.

Известно е, че на 29.04 той е тръгнал към върха и се е движел ден преди останалите, последно е видян с телескоп от базов лагер на 03.05. Бил е в района на лагер 3 (7200м). На 05.05 трима украински алпинисти, заедно със шерпи са достигнали лагер 3, но са открили само полуотворената палатка на Боян, а в нея са били бивачните му съоръжения, вече затрупани със сняг. Поради рязкото влошаване на времето по трасето към върха вече няма никой друг. Не е известно също, дали Боян Петров е успял да слезе до лагер 1 (6200) или 2 (6700), които са ободурдвани и където може да изчака подобряване на условията.

Шишапангма (снимка: http://expe.shishapangma.free.fr/)

Междувременно от МВнР публикуваха официално съобщение, в което се съобщава, че Тибетската алпиийска асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време и тече издирване, което е възпрепятствано от лошото време. Посолствата на България в Пекин и Делхи следят отблизо събитията.

Времето на Шишапангма

Шишапангма (Шиша Пангма, Xixabangma) е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет с височина 8027м н.м.р. Шишапангма е най-ниският сред 8-хилядниците и заема 14-то място по височина на планетата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *