Изчезнали в планината на днешния ден 17.05.1982


На 17.05.1982 при опит за изкачване на Еверест по североизточния гребен, изчезват Джо Таскър и Питър Бордман.

Питър Бордман е британски алпинист, който през 1975 предприема първото изкачване на Еверест по югозападната стена, също така е първият, който изкачва северната стена на Кангчендзьонга през 1979. За последно е видян на днешния ден по североизточния гребен на Еверест и вероятно тогава е починал, на 31 години.

Джо Таскър е британски алпинист, който също участва в изкачването на северната стена на Кангчендзьонга през 1979 заедно с Питър. Той също загива по североизточния гребен на Еверест, тогава на 34 години.

Джо Таскър е роден на 12 май 1948 г. в Кингстън ъпон Хъл, Англия, в традиционно католическо семейство. Най-голям син сред десет братя и сестри. На тринайсет години е изпратен да учи в духовна семинария. Седем години се обучава за свещеник, но напуска лоното на църквата и се отдава на призванието си – алпинизма.

След напускане на семинарията първо работи като боклукчия, после учи социология в университета в Манчестър. Става един от най-активните членове на университетския катерачен клуб и извършва много дръзки изкачвания по скалните отвеси в Сноудония и Лейк Дистрикт. Постепенно вниманието му се насочва към по-трудни, скално-ледени маршрути за катерене в Алпите.

През зимата на 1975 г., заедно с Дик Реншоу, прави първото си изкачване по Северната стена на връх Айгер. По-късно същата година, отново с Дик Реншоу, прави много трудно и опасно изкачване по Югоизточното било на връх Дунагири (7066 метра) в Хималаите.

През 1976 г., заедно с Питър Бордман, изкачват премиерно Западната стена на Чангабанг (6864 м).

Джо Таскър (ляво) и Питър Бордман (дясно) под Чангабанг

През 1978 г. участва в неуспешна експедиция за изкачване на K2 водена от Крис Бонингтън. Лавина затрупва един от участниците в експедицията и се взима решение за ранното ѝ прекратяване. През есента на същата година прави неуспешен опит с Дъг Скот и Майк Ковингтън да изкачат Нупце.

С малка група изкачват връх Кангчендзьонга (8598 метра) без кислород по нов маршрут от северозапад през 1979 г.

През 1980 г. прави друг неуспешен опит на К2 (по реброто Абруци). Заедно с Питър Бордман и Дик Реншоу достигат до височина 8077 м, но са принудени да отстъпят, когато лавина едва не ги отнася докато спят в палатката си. След кратка почивка в базовия лагер правят нов опит за атака на върха, но отново се отказват заради лошото време.

През зимата на 1980-1981 г. участва в отбор от осем алпиниста, в неуспешен опит за изкачване на Западния гребен на Еверест. Преживяванията си от тази експедиция описва в книгата „Еверест Жестокия път“

Бордман и Таскър по западния гребен на Кангчендзьонга. Снимка: Дъг Скот

През 1981 г. става част от британския отбор по алпинизъм, който прави първото изкачване на връх Конгур (7649 метра) в Китай, заедно с Крис Бонингтън, Питър Бордман и Ал Рус.

През пролетта на 1982 г. Джо Таскър е част от организирана от Крис Бонингтън експедиция за изкачване на непреминавания дотогава Североизточен гребен на Еверест. На 15 май Джо Таскър и Питър Бордман напускат преден базов лагер на 6500 метра и се отправят към върха. На 16 май пренощуват в снежна пещера и на следващия ден се отправят на траверс водещ към върха. Късно вечерта на 17 май Крис Бонингтън забелязва с бинокъл две фигури, катерещи се в подножието на една от кулите на гребена на височина 8250 метра, но не успява да установи радиовръзка с тях. Джо Таскър и Питър Бордман изчезват безследно след това.

Лагер по ръба на Конгур

Тялото на Бордман е намерено през 1992 г. в седнало положение в трудния район „Трите кули“ на Еверест. Там е намерено и част от оборудването на Джо Таскър, но неговото тяло не е открито.

В памет на Бордман и Таскър е учредена ежегодна литературна награда за произведения на планинска тематика, която се връчва от 1984 г.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *