Ще има ли нов заслон под Баюви Дупки?


Заслон Кончето е едно много специално място за екипа на Summitsweb. Обичаме това място, обичаме простора, обичаме гледката към Синаница през малкото прозорче, обичаме нощите пред заслона, обичаме Пирин. През 2016 Асоциацията на планинските водачи в България стартира кампания за подмяна на заслона с нова постройка, която да съответства на съвременните изисквания за безопасност и да замени съществуващата. Предвижда се да е видим в лошо време, да има фотоволтаик, добра изолация и повече пространство.

В сегашния си вид, заслонът е построен през 1955г от планинари от Пловдив и Разлог. Представлява дървена барака с двойни стени, с единствено вътрешно помещение. Цялата конструкция е осигурена против лошо време със стоманени струни към скалите. В заслона има 4 двойни и 2 единични дървени нара и при необходимост в него могат да преспят до 10 – 15 души. 

заслонът преди ремонта от 2009г, снимка wikimapia

Не е ремонтиран основно никога, през 2009 отново с доброволен труд е подобрена изолацията на Кончето, ремонтирани са прозорецът и вратата. В сегашното си състояние заслонът е пригоден най-вече за аварийни ситуации, но желаещите да нощуват на 2700м растат правопропорционално на популярността на съседния ръб Кончето (известно място за планинарско селфи сред прохождащите туристи). Признаваме, че за нас тази тенденция е малко притеснителна и имаме известни съмнения относно бъдещето на новия заслон. Вярваме, обаче, че с времето планинарската култура в България само ще се повишава и ще се научим да пазим. 

Гледката през прозорчето

Имаме за пример съседна Румъния, където в близост до един стар заслон на ез. Калцун сега е изграден нов и модерен, с фотоволтаик, стаичка на Салвамонт (румънското ПСС), добра изолация и други удобства. Те обаче са запазили стария, който все още служи за авариен подслон, ако новия е пълен. Това на тясното карстово било няма как да се случи, разбира се, но едно ново съоръжение на това ключово място, ще бъде само в помощ и плюс за планинарите. 

Новият заслон до ез. Калцун в Карпатите

Организаторите са събрали сумата необходима за изграждане на заслона и транспорт до х. Яворов, имат всички необходими разрешения за поставянето на новата постройка. Остава да се осигури хеликоптерен транспорт от хижата до ръба. Ако всичко се случи навреме, през м. август 2018 новият заслон ще бъде на мястото си, а от малката дървена кутийка ще остане само мил спомен.  Към момента се търси превозвач, който да се наеме с транспорта на съоръжението, след като държавните институции са предложили непосилната цена от 52000лв. 

проектът за нов заслон

Гледайте Абсурдите по БНТ2, където може да научите повече за Кончето, както и пред какви пречки са изправени организаторите на финала:

https://www.bnt.bg/bg/a/absurdite-02052018g

Още информация от страницата на инициативата:

https://www.facebook.com/POMOGNI/

Повече за проекта:

https://vimeo.com/177027881

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *