Издирването на Боян Петров, ден 3


За съжаление и днес времето се е оказало твърде лошо. Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер. Времето не е позволило днес екипите да тръгнат по маршрута.

19:00ч Offnews

Китайската страна е дала разрешение за два непалски хеликоптера. Те ще съдействат и при преминаването на границата от пилотите. Хеликоптерите са на фирма Simrik Air (един от големите въздушни оператори в Непал). Разрешителното е валидно до 13.05

Себастиано Валентино е казал пред bTV, че очакват да подновят акцията утре.

Междувременно специалистът по височинна работа, известен като човекът-паяк Иван Кристоф предложи да поеме цялата искана сума от 50000 долара.

—————————————–

Върхове се позовават на bTV:

“Времето в района в днешния ден значително се е подобрило, затова ще бъдат направени детайлни сателитни снимки, които да ориентират спасителните екипи къде може да се намира българският алпинист. Още трима спасители се присъединяват към екипа от шестима души, които вече втори ден са в планината. Очаква се те да се разделят, за да разширят параметъра на търсене. Има възможност да достигнат дори до Лагер 3.”

“Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер, който да се включи в спасителната операция, но за момента времето не позволява това. Непалските фирми все още събират необходимите документи, но ако метеорологичните условия са подходящи, Китай ще позволи на хеликоптера да започне издирването“, каза за БНР Деян Петков от екипа на Боян.

“Според нас би трябвало да има трима шерпи и трима китайци нагоре по маршрута, които ще се опитат, за пореден, ден да стигнат лагер две. Не можем да се свържем с тях. Други пък казват, че всички са останали в базовия лагер. Времето е същото, както в последните дни – силен вятър, не е подходящо за изкачвания. “, казва още той.

 

Симоне Моро лично се е ангажирал с намирането на опитен пилот, който да участва в мисията. Това каза Петя Колчева в сутрешния блок на БНТ.
Моро е собственик на компания за спасителни дейности, която оперира на територията на Непал. Самият той е и пилот. Дело на неговите екипажи са едни от най-екстремните и трудни спасителни акции в Хималаите.

9:40, Dnes.bg
Външният министър Екатерина Захариева съобщава, че сумата от 50 000 долара, необходима за излитане на хеликоптер от Непал, ще бъде подсигурена.

Все още няма разрешение от Китай за хеликоптерна мисия, бюрократични спънки бавят акцията. В Непал Мингма Шерпа от 7 Summits Trek е в готовност да излети на помощ, съобщи Дарик вчера. Мингма Шерпа е изключителен професионалист и има зад гърба си всички 14 осемхилядници. Той е близък приятел с Боян. Според него критичният участък е голямо ледено поле над лагер 3.

Вчера Радослава Ненова пусна пост с дарителска сметка, като средствата са необходими за покриване на основните нужди при издирването.

информацията от Ден 1 и Ден 2


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *