Анджей Баргиел планира спускане със ски от К2


K2 или Чогори е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 m. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай. 

Смята се, че К2 е най-трудния за изкачване от всички осемхилядници, макар и статистически да не е най-смъртоносния (това е Анапурна – 8091м). Изкачването на К2 изисква преодоляване на технически труден терен, сложни ледници и висящи сераци, стръмни скални участъци. Така погледнато спускане със ски от K2 изглежда най-малкото неразумно. 

Не така мисли, обаче Анджей Баргиел от Полша, който ще опита да спусне Чогори със ски. Има предишни опити за спускане на К2, през 2001г италианецът Ханс Камерландер се връща 400м под върха, след като пред очите му корейски катерач загива от падане. Близо десетилетие по-късно, през 2010 шведът Фредрик Ериксон загива, падайки близо до “Гърлото на бутилката”, тесен кулоар, който е една от основните трудности по пътя към върха. 

Тридесет годишният Баргиел вече има в актива си спускане със ски от Шишапангма и Броуд пик. Тази година като аклиматизация за К2, планира да се изкачи ида спусне със ски Гашербрум 2 – най-достъпният осемхилядник в Каракорум. Има титла “Снежен Барс” като изкачва петте върха (Ленин, Корженевска, Исмоил Сомон/Комунизъм, Кан Тенгри и Победа) само за 29 дни. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *