Годишнина от атентата под Нанга Парбат – 22.06.2013


На 22.06.2013г към 22ч 16 мъже, облечени в униформи на т.нар гилгитски скаути (полувоенно формирование), въоръжени с ножове и автомати Калашников нахлуват в базовия лагер (4200m) на Нанга Парбат в подножието на Диамирската стена. По това време няколко експедиции правят опит за изкачването на Нанга (8126м), това са около 50 алпиниста от различни националности, плюс местни готвачи, носачи и водачи.  Повечето обаче са във височинните лагери, а в базов лагер освен персонала са едва десетина катерачи. Разиграва се истинска касапница, нападателите пускат местните носачи и работници в лагера, освен един от готвачите (мюсюлманин шиит). Той, заедно с 10 чуждестранни алпинисти, бива разстрелян пред ступата, изградена по-рано в лагера. На същото място, където се е провела будистката пуджа за успешна експедиция. Един китайски алпинист успява да избяга.

Преди да застрелят алпинистите, терористите унищожават всичката техника, която откриват – телефони, лаптопи, радиостанции, фотоапарати и обират всички пари и ценности.

Загиналите са от няколко националности – китайци, украинци, словаци, литовец, пакистанец и непалец. По време на терористичния акт българинът Иван Томов се намира във втори лагер по склоновете на Нанга, благодарение на което оцелява. Както казва самият Иван “Каква ирония – вместо да ни очисти, Планината Убиец ни приюти и бяхме на най-безопасното място на земята в онази злощастна вечер.”

Пакистанската армия пристига на мястото на инцидента още на сутринта, а катерачите от височинните лагери слизат в базов. На следващия ден евакуират оцелелите към Исламабад. Районът е отцепен и много чуждестранни агенции отменят планирани преходи и изкачвания на територията на Пакистан. Под Нанга остава само една румънска експедиция, но откъм Рупал, която дори постига успех. Ние, от екипа на summitsweb, тогава очаквахме пакистанските си визи и следваше да заминем с приятели за Каракорум след няколко дни. Събитията ни потресоха и принудиха да се откажем от плановете си на онзи етап. Туристите и алпинистите са лесна мишена, тъй като са невъоръжени и са обградени от местен обслужващ персонал, който би могъл да бъде вербуван. 

Nanga Parbat

Това е първата подобна терористична акция, в иначе смятания за спокоен район Гилгит – Балтистан. Две различни радикални групировки поемат отговорност за нападението. От една страна, отговорността е поета от пакистанските талибани, които излизат с изявление в същия ден. Те обявяват, че атаката е отмъщение заради убийството на командира им Уали–ур–Рехман. Друга войнстваща ислямистка група – „Джундуллан“ също поема отговорност за клането. Тя се смята за тясно свързана с „Ал Кайда“, като войнствуваща сунитска групировка. 

Впоследствие пакистанската полиция идентифицира и арестува известна част от нападателите, като един успява да избяга от затвора, а други никога не са заловени.  

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *