Превръща ли се Еверест в гигантско сметище?


През последните десетилетия най-високия връх на планетата бавно се превръща в най-високото сметище, благодарение на сериозния наплив от платежоспособни височинни туристи. От времето на сър Едмънд Хилъри, който през 1953г първи достига 8848 метровия Еверест, известен още като Чомолунгма в Тибет и Сагарматха в Непал, хиляди други търсачи на силни усещания, са опитвали да достигнат върха. Но това, което се качва нагоре, не винаги слиза и в резултат тонове боклук замърсяват планинските склонове.

Проблемът е коренно различен от този с труповете на загинали катерачи, тъй като те често са на недостъпни места. Става дума за изоставени лагери, с палатки, развалено оборудване, празни бутилки газ и кислород и много, много екскременти.

Лагер 4 на Южното седло (7950м) е покрит с останки от експедиции Photo: AFP/Damian Benegas

“Отвратително е, заболяват те очите” казва Пемба Дордже Шерпа, който се е изкачвал на върха 18 пъти, “Планината е зарината от тонове боклук”

И в Тибет, и в Непал има инициативи, които окуражават катерачите да свалят собствения си боклук. Тибет налага глоби от 100 долара на килограм изоставен боклук, а Непал изисква депозит в размер на 4000$, който се възстановява ако всеки член на експедицията върне поне 8кг отпадъци.

Откъм Непалска страна, това доведе до свалянето на 25 тона боклук и 15 тона екскременти, но това е само капка в морето от замърсяване по склоновете – проблемът е, че много от ентусиастите да стъпят на покрива на света са достатъчно богати, че да не се вълнуват особено от депозита.

Според доклад от 2016, местните Шерпи свалят близо 12 тона човешки отпадъци от планината всеки сезон, изхвърляйки ги в ями в близко село. Планира се тези отпадни ями да се превърнат в инсталации за био гориво. В момента по време на мусона, всички отпадъци се отмиват в реката.

Почистването на Еверест, организирано от Китай успя да свали 8.5 тона боклук между Април и Юни тази година. В Непал Комитета по контрол на замърсяването Сагарматха, който оперира от 1991г, въвежда различни програми за опазването на чистотата в района.

Най-разумно би било всеки човек да поеме отговорност към собствения си боклук, но очевидно това е твърде много.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *