08.06.1924 – за последно са видени Малъри и Ървин под Еверест


Годината е 1924 и в подножието на Еверест (откъм Тибет) тече едва втората експедиция, която има за цел да изкачи върха. Първата от 1922г достига впечатляващите 8326 метра и е първата в света, която използва бутилиран кислород. Остава в историята и с първите документирани смъртни случаи на Еверест, 7 шерпи загиват от лавина.

Джордж Малъри е участник в три последователни експедиции до Чомолунгма – опознавателната през 1921 и двете с цел изкачване от 1922 и 1924г. В началото на 20ти век Британците се включват в надпреварата за достигане на Северния и Южния полюси, но губят. В желанието си да възстановят националния престиж, те започват да се целят по-високо, а именно в “третия полюс” – Еверест. По това време Непал е затворен за чужденци и единствения подход към върха е от Тибет на север. Това обаче никак не е било лесно в онези времена, още повече че прозорецът от подходящо време между края на зимата и началото на мусона е твърде кратък.  Преходът до северната страна на Еверест започвал от Дарджилинг през Сикким към Тибет, минавало се през високи заснежени проходи източно от Канчендзьонга. Следвало дълго пътуване по долината на река Арун към долината Ронгбук в подножието на Еверест. Магарета, коне, якове и дузини местни носачи осигурявали транспорта. Експедициите пристигали под Еверест в края на Април и имали време само до юни, преди началото на мусона – за изграждане на лагери, аклиматизация и опити за изкачване.

На 6 юни 1924г Малъри и Ървин тръгнали нагоре от лагер 5 с осем шерпи. Те носели кислородните апарати с по две бутилки, както и дневните порциони храна. Вечерта към 5 носачите се върнали с бележка от Малъри, че всичко е наред и е спокойно. Малъри и Ървин започнали атаката си на върха на 8 юни, отново с бележки по шерпите, техните съекипници в Трети лагер (днешния Преден Базов лагер) знаели плановете им и очаквали да ги видят около 8 сутринта. Това обаче не се случило, а после облаци закрили връхната пирамида.

В същият ден към Лагер 6 се качвал Ноел Одел с цел да извърши геологически проучвания. На височина 7900м изведнъж планината се разкрила и Одел забелязал две малки фигури в подножието на скално стъпало (вероятно т.нар Второ стъпало) под върха. Те обаче били вече закъснели с повече от 5ч от плана си. Те така и не се завръщат. През следващите дни Одел прави няколко опита да открие катерачите, но безуспешни. Никой не разбира дали Малъри и Ървин са достигнали Еверест. 

Девет години по-късно е открит пикел, вероятно принадлежал на Ървин, а няколко години след това и кислородна бутилка, несъмнено оставена от тях двамата. Тялото на Малъри е открито през 1999г на височина 8155м. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *