Херман Бул (21.09.1924-27.06.1957)


Херман Бул (Hermann Buhl) е австрийски пионер, който изкачва за първи път осемхилядниците Нанга Парбат през 1953 и Броуд Пик през 1957.

Бул е алпинистът, който е направил първото солово изкачване на осемхилядник. Неговият партньор в катеренето Ото е бил твърде бавен за да продължи изкачването и за това Бул продължава сам. Той се е върнал 41 часа по-късно, като едва преживял тежкото изкачване до върха на Нанга Парбат – 4 мили разстояние и над 1200 метра денивелация от лагер V.

Херман Бул под Нанга Парбат, снимка: summitpost.org

След като чуват по-късно за рискованото изкачване на Бул, опитни алпинисти го упрекват, че е направил опит за соло. Независимо от това, нечовешките му усилия, заедно с прекарването на една нощ без палатка на ръба на 60-градусов леден склон, стоейки на малка площадка, толкова малка, че човек може да е там само в клекнало положение, Бул се превръща в алпийска легенда. Преди успешната му експедиция на Нанга Парбат, 31 души загиват, опитвайки се да направят първото изкачване.

Само няколко седмици след успешното първо изкачване на Броуд Пик (заедно с Фриц Уинтерстелер и Маркъс Шмук), Бул и Кърт Димбергер правят опит на намиращият се в близост, неизкачван връх Чоголиса (7654 м) в алпийски стил. Бул умира, падайки от снежен корниз на югоизточния хребет близо до върха на Чоголиса, на 32 години. Тялото му не е намерено и остава в ледовете.

На снимката: последните следи на Херман Бул на Чоголиса, 27.06.1957, summitpost.org


Източник; 8000ers.com и wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *