Нов маршрут и общо пето изкачване на Cerro Paine Grande


Макс Дидие (Max Didier) и Кристобал Сенорет (Cristobal Señoret) са авторите на нов 300 метров маршрут по югозападната стена на връх Cerro Paine Grande в Патагония. Cerro Paine Grande е висок 2994 метра и е най-високият връх в масива Cordillera Paine в националния парк Torres del Paine в Чилийската част на Патагония. Планинската група е позната като Torres del Paine (Towers of Paine) – Южна, Централна и Северна кули.

Cerro Paine Grande обаче е бил изкачван само 5 пъти до сега. Предишните изкачвания са през 1957, 2000, 2011 и 2016. Четвъртото изкачване през 2016 г. бе извършено от самия Сенорет, заедно с неговия чичо Диего и колегата му чилиецът Николас Гутиерес. Тази година Кристобал се върна с Макс Дидие, за да изкачи върха отново, като премина по нов маршрут в процеса на изкачването.

Постът на екипа на “СуперТопо” описва линията като катерене “в най-лявата част на съществуващите линии, за да достигне до огромния западен ръб, който извежда на върха.” Двамата изкачиха трудности до 90˚ и WI4.

“Идеята за прокарване на този нов маршрут дойде при нас, когато видяхме тази красива стена с много възможности за ледено катерене”, отбеляза Сенорет в размяна на имейли с Rock and Ice, “истината е, че ние проучихме изцяло мястото и прекарахме много време, за да опознаем тази рядко посещавана планина, която е толкова специална за Патагония. Така че имаме много маршрути и проекти от този тип в района. “

Дидие води по техничен траверс на Cerro Paine Grande. Снимка: Кристобал Сенорет

Екипът съобщи за относително гладко “плаване” по време на изкачването, до колкото първите изкачвания на отдалечени патагонски върхове може да вървят гладко… “Чувствахме се много удобно”, пише Сенорет. “Като познаваме района, за нас е по-лесно да направим добра стратегия. Първите два дни на подстъпите времето беше много ветровито с няколко валежа, затова си позволихме да си починем преди изкачването. ” От базов лагер до базов лагер, катеренето е отнело общо 13 часа.

Температурата и условията бяха отлични, докато се катерехме” – отбеляза Сенорет, “докладът за прогнозата на времето беше пълен, както очаквахме”

Новият маршрут на Дидие и Сенорет е червената линия. Снимка: Courtesy of Cristobal Señoret.

Единственото лошо нещо, което им се е случило е било пропадане в цепнатина на Дидие, когато двамата са преминавали по горния ледник. “Условията бяха много ветровити и имаше много сняг, затова попаднахме на много цепнатини скрити под снега”, казва Сенорет. “Макс падна в една и аз спрях, после му помогнах да се изкачи, но се появи на повърхността без спалния си чувал. Това ни уплаши доста. Изгубихме спалния чувал, но това не беше пречка и продължихме изкачването”.

Без спален чувал, двамата продължават изкачването и изкачват върха за по-малко от половин ден.

Макс Дидие и Кристобал Сенорет в палатката

Гледайки напред, Сенорет казва: “Имаме много проекти в Патагония. Искаме да изкачим Cerro Torre тази зима и да продължим да правим първи изкачвания на девствени планини. Нашият проблем е в ресурсите, тъй като нямаме достатъчно, за да посветим живота си на това. “

Сенорет обаче казва и: “Ние сме много мотивирани. В толкова малка страна като Чили е много трудно да се посветим професионално на спорта, както бихме искали, но това не ни спира да отделяме по-голямата част от времето си за това, което ни харесва най-много! Да изкачваме планини и ако е възможно, да прокарваме нови технични маршрути. “

Източник: rockandice.com , supertopo.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *