Александър Гуков беше спасен от Латок I в края на юли


Руският алпинист Александър Гуков (Alexander Gukov), който беше в капан повече от 6 дни на Латок I, беше спасен от пакистански военни хеликоптери.

Като по чудо, Гуков беше “прибран” от склоновете на Латок I след като беше в капан повече от 6 дни на височина 6200 метра, след смъртта на неговия партньор Сергей Глазунов (Sergey Glazunov).

По-долу е пълният доклад, изпратен от Анна Пинунова от www.mountain.ru и написан от нейния пакистански партньор, който помогна за координирането на спасителната мисия.

“След като излагат живота си на опасност в продължение на два последователни дни, пилотите на 5-та армия са доказали още веднъж, че са сред най-добрите, като спасяват Алекс Гуков чрез операция на 6300 метра. 

Мястото на лагера на Алекс
снимка: www.mountain.ru

Времето се изчисти през нощта. Тази сутрин беше предимно чисто небе с облаци около Латок. И това е, което наклони баланса в полза на смелите и безстрашни пилоти . Въпреки това те трябваше да се борят срещу силните ветрове на 6300 метра по време на операцията за извличане.

Прецизната точка, от която Александър Гуков е спасен от хеликоптера
снимка: www.mountain.ru

Формацията (2 X Écureuil B3s) излетя от Skardu AAB в 04:55 часа и пристигна в Latok BC около 05:30 часа. Минаха покрай Джола Кемп, за да олекотят хелитата. В Latok BC пилотите решиха първо да проведат мисия за търсене, за да идентифицират точното местоположение на Алекс. Фиксираната линия беше свързана с B3s в BC (но лентата се държеше вътре в хелито) и хелитата излетяха за мисията около 05:45 часа. Горивото беше оставено в BC, за да се олекотят хелитата и да се направи депо за гориво в BC, за да се използва по-късно за опити за спасяване по време на тази операция.

Гуков в базов лагер
снимка: www.mountain.ru

Écureuils изкачваха планината и полетяха около 45 минути на 6300 метра, преди да забележат Алекс по тесен хребет. Поради силните снеговалежи оранжевата палатка беше под сняг. Планът за първия опит беше да забележат Алекс и да преодолеят терена преди да слязат в BC и след това да се върнат отново за мисията за извличане с правилното натоварване с гориво. Въпреки това, след като Алекс беше забелязан, B3 имаха достатъчно гориво, за да опитат една операция. Пилотите решиха да отидат за него.

Времето беше добро, но силните ветрове непрекъснато създаваха турбуленция за B3. Беше трудно да се движи свободно със силните ветрове на тази надморска височина. Но веднъж природата им помагаше. Външната температура беше -8 градуса и това им помагаше да се движат на 6300 метра (според изчисленията им, в идеалния случай те се нуждаеха от -10 градуса). През последните няколко дни температурата беше много по-висока.

Пилотите на 5-та армия, която извърши спасяването.
снимка: www.mountain.ru

Едно хели пускаше лентата, която се задържаше близо до билото. Другият B3 се бе позиционирал точно зад него, като даваше инструкции за корекция на края на лентата с D пръстен към водещия хели. По този начин двете B3s работиха в тандем. След като опитваше 15 минути, Алекс най-накрая успя да хване спасителната лента и да свърже пръстена D към седалката си. Второто хели потвърждаваше сигурното зацепване и инструктира водещия хели да се отдръпне от скалите заедно с Алекс. Нивото на горивото в този момент е било критично ниско. Но това беше успешно закачане и вървеше добре, докато Алекс разбра, че е забравил да се откачи от осигуровката с планината. По този начин той се оказа свързан с лентата на B3 от единия край и Latok от другия и планината отказа да го пусне…

Пилотите бяха изключително щастливи, когато осигуровката между Латок и Алекс най-накрая се освободи. B3 извадиха и закараха Алекс в BC, откъдето беше отведен директно до CMH Skardu.

Той е в добра форма и лекарите в CMH се грижат добре за него. Почивай в мир, Сергей! Той ще  остане в сърцата и молитвите ти.”

Източник: www.planetmountain.com

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *