Как протича сезонът в Каракорум до момента


Силен сняг задържа повечето експедиции в базовите лагери на петте осемхилядника в Каракорум. Някои от екипите дори се отказват от опити през тази година тъй като лавинната опасност е висока. В последните няколко дни обстановката временно се е подобрила и алпинистите са поели към горните лагери.  

На К2 (8611м) са в процес на изграждане лагери 1 и 2, като надеждите са до 6-7 юли да бъде достигнато и мястото на лагер 3. На Броуд Пик (8051) също целите са Лагер 1 и 2. 

Под Гашербрумите (8080 и 8035), където са и българите Румен Радев и Младен Данков силният снеговалеж не е позволил досега излизане над втори лагер. Шведската експедиция дори се отказва от по-нататъшни опити и се прибира. Засега е екипиран Лагер 1 с храна и газ. Унгарецът Дейвид Клайн (който беше заедно с Боян Петров под Шишапангма) съобщава за много лоши условия в базов лагер. 

Гашербрум - базов лагер, снимка David Klein
Гашербрум – базов лагер, снимка David Klein

Условията под Нанга Парбат (8126м) също не са подходящи. Приключенецът Майк Хорн вече се отказа от експедицията порати лошите условия и времето. 

Надеждите на всички експедиции са в подобряване на времето през юли и подходящи за изкачване условия. Долната снимка на Furtenbach Adventures илюстрира прекрасно условията в Каракорум и защо повечето експедиции са блокирани в базовите лагери.

Лавина от Броуд Пик, снимка: Furtenbach Adventures
Лавина от Броуд Пик, снимка: Furtenbach Adventures

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *