Прекратено е търсенето на Пемба Шерпа


Четирима от спасителния отряд внимателно са се спуснали в мрака на цепнатината, която погълна Пемба Шерпа. Открили са 40-метрова пукнатина дълбоко в недрата на ледника, която завършвала с водовъртеж в ледената вода отдолу. Там е изчезнал Пемба на сутринта на 13 юли, докато е помагал на експедиция да изкачи Сасер Кангри IV.

Пемба Шерпа изкачва Еверест осем пъти. 45 годишният алпинист от Дарджелинг има в актива си и 6 от десетте най-високи върха на планетата. На 13 юли, около 8 сутринта Пемба се е връщал към базов лагер след успешно изкачване на Сасер Кангри с клиентите, които е придружавал. Самото изкачване на 7416 метровия връх е станало на третия опит, пет човека са достигнали връхната точка. Спускането е трябвало да отнеме около шест часа, а времето е било слънчево и тихо.

Анил Ретуаде от Пуна Венчърърс (алпийски клуб), Басанта Сингх Рой от Алпийската асоциация на Кришнагар и трима шерпи – Пемба, Черинг и Лакпа, са се спускали спокойно. Пемба вървял отпред, прокарвайки пътя за останалите, Анил бил зад него. И тогава, внезапно, Пемба изчезнал.

“Случи се за части от секундата. В един момент Пемба беше пред мен, водейки, а в следващия беше пропаднал в леда” казва Анил. Пемба е пропаднал в ледникова цепнатина, това са дълбоки пукнатини, които представляват опасност и за най-опитните алпинисти. Тъй като снегът се топи по-бързо от леда, той покрива цепнатините на голяма височина. А в слънчев ден, с чисто небе, както в деня когато изчезва Пемба, става още по-трудно да се забележат кревасите под топящия се сняг.

“Веднъж пропаднеш ли в цепнатина, все едно си загинал”, казва Анил Ретуаде. И все пак четиримата останали алпинисти се осигурили с наличните въжета и започнали да издирват пропадналия си приятел. Един от тях е братът на Пемба.

 спасителни екипи издирват Пемба снимка: Pune Venturers

спасителни екипи издирват Пемба
снимка: Pune Venturers

Анил сравнява спускането в черната ледена бездна, без почти никаква видимост със сцена от “Вертикална граница”. “Знаехме, че няма какво да направим. Температурите бяха под нулата, а водата която изглеждаше дълбока около 10-15 метра можеше да е много повече”, казва той. Освен това четиримата са били наясно, че такива инциденти се случват и е много трудно да се намери пострадалия – кревасите се разместват, а водата отнася тялото дълбоко и далече под леда.

Настроението на четиримата, когато се връщат в Лагер 2 – първата спирка по пътя надолу е било мрачно. Черинг, Лакпа, Анил и Рой са прекратили опитите си да открият Пемба и са решили да се свържат със спасителните служби за помощ. 

Унилото настроение е било в пълен контраст с емоциите им по-рано през деня – изпълнени с възбуда, че най-накрая са достигнали върха. Експедицията е продължавала вече месец, като повечето членове са били в базов лагер. Пемба и останалите четирима са започнали атаката си на 12 юли в 7.30 сутринта. На следващия ден успели да се спуснат до 5700 където Пемба изчезва. 

За да се извърши спасителна операция на тази височина, първо участниците трябва да се аклиматизират към ниските температури, да се изкачат до точката и да локализират точното място където да започне издирването. Но след извършване на всичко това става трудно да се започне веднага мисията по спасяването, тъй като екипите вече са изморени. 

На 15 юли издирването продължава, но не откриват следа от Пемба. Предвид изминалите часове, след това акцията е прекратена. 

източник: https://www.firstpost.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *