03.07.1953 – Първото изкачване на Нанга Парбат 8126m


Нанга Парбат (Nanga Parbat) (буквално Голата планина, урду: نانگا پربت [nəŋɡaː pərbət̪]) е деветият най-висок връх в света, 8126 метра над морското равнище. Това е най-западния осемхилядник в Хималаите, около който река Инд се извива в равнините на Пакистан. Името му в превод означава „голата планина“. Понякога е наричан Диамир, което на санскрит означава „кралят на планините“.

Нанга Парбат е огромен драматичен връх, извисяващ се далеч над околния терен, известен e като много труден за изкачване. Много хора са загинали в средата и началото на 20-ти век в опити да го изкачат и от там той получава името “планината убиец”

Бул по пътя нагоре към върха (ляво) http://www.expeterra.com/

Нанга Парбат е изкачен за първи път чрез Rakhiot Flank (източен ръб) на 3 юли 1953 от австрийския алпинист Херман Бул, член на немско-австрийски екип. Експедицията е организирана от Карл Херлигкофер от Мюнхен, а ръководител е бил Петер Ашченбренър от Инсбрук, участвал в опитите през 1932 и 1934 г. Преди тази експедиция, 31 души загиват опитвайки се да направят първото изкачване.

Първо българско изкачване: 18.08.1993г. от Тончо Тончев

Бул на “Silver Col” http://www.expeterra.com/

Последният напън към върха е бил драматичен: през последните 1300 метра Бул продължава сам, след като спътниците му се връщат. Под въздействието на наркотиците первитин (на базата на стимуланта метамфетамин, използван от войниците по време на Втората световна война), падутин и чай от листата на кока, той достига върха опасно късно, в 7 вечерта, катеренето е било по-трудно и отнема повече време, от колкото е очаквал. На спускане се забавя, след като загубва едната си котка.

Вече по тъмно и много изморен, той е принуден да прекара една нощ на около 8000 метра без палатка на ръба на 60-градусов леден склон, стоейки на малка площадка, толкова малка, че човек може да е там само в клекнало положение. За негово щастие,  нощта минава спокойно без да е подложен на вятър. Най-накрая достига височинния си лагер в 7 часа сутринта. на следващия ден, 40 часа след тръгването. Изкачването е направено без кислород, а Бул е единственият човек, който е направил първото изкачване на осемхилядник сам.

Той се е катерил толкова дълго, че в един момент спира да мисли.
“Аз ходех и ходех, изкачвах се… изкачвах се в продължение на часове”, пише той в The Lonely Challenge. “Моите по-ранни изкачвания ме научиха да не предавам, преди да стигна до върха и аз никога не бих се отказал… Но това беше съвсем различно, сега беше невероятно неустоимо желание, което буташе изтощеното ми тяло напред”.

Херман Бул – 41 часа на Нанга Парбат http://himalayanmemories.com

За експедицията има филм, който може да гледате в youtube:

Източник; 8000ers.com , wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *