05.07.1958 – Първото изкачване на Гашербрум I 8080m


Гашербрум I (Gasherbrum I) (урду: گاشر برم -1‎; опростен китайски: 加舒尔布鲁木I峰; традиционен китайски: 加舒爾布魯木I峰; пинин: Jiāshūěrbùlǔmù I Fēng), познат също като Хидън пик или К5 е единадесетия най-висок връх в света, 8080 метра над морското равнище.
Намира се на пакистано-китайската граница в региона Гилгит-Балтистан в Пакистан и региона на Китай в Синдзян. Гашербрум I е част от масива Гашербрум намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите. Името идва от „rgasha“ (красив) + „brum“ (планина) т.е. „красива планина“.

Гашербрум I бива означен като K5 (т.е. 5-ти връх на Каракорум) от Т.Г. Монтгомъри през 1856 г., когато за пръв път забелязал върховете на Каракорум от повече от 200 километра по време на голямото тригонометрично изследване на Индия. През 1892 г. Уилям Мартин Конуей предоставя алтернативното име “Скрит връх”, като се позовава на изключителната му отдалеченост.

Членовете на експедицията позират на фона на Гашербрум I от базовия лагер след първото изкачване
снимка: mountainsoftravelphotos.com

Първата изследователска експедиция в района е през 1934 г, но тогава е достигната височина от 6 300 м.

Следващата експедиция е от французи през 1936 г, но достига едва до 6 900 метра и участниците са принудени да се откажат след като десет дни вали сняг.

Върхът е изкачен за първи път от Пит Шьонинг и Анди Кауфман на 5 юли 1958 г., които са част от осемчленна американска експедиция.

Анди Кауфман държи Американското и Пакистанскo знаме на Гашербрум I
снимка: mountainsoftravelphotos.com

Гашербрум I от лагер IV, до върха има огромно сжежно поле.
снимка: mountainsoftravelphotos.com

Второто изкачване е осъществено през 1975 от Рейнхолд Меснер и Петер Хабелер по нов маршрут, известен като северозападния. Това е и първото изкачване в алпийски стил.

Първото българско изкачване на върха е на 26 юли 2009 г. от Дойчин Боянов, Боян Петров, Николай Петков и Николай Вълков.

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *