06.07.1958 – Първото изкачване на Музтаг Тауър 7276m


Музтаг Тауър (Музтаг: ледена кула) е връх в Каракорум, в района на Балторо Музтаг в Балтистан. На границата на Гилгит-Балтистан в Пакистан и Синдзян-Уйгурската автономна област в Китай.

Намира се между ледниците Балторо и Сарпо Лагго. Музтаг Тауър е фотографиран от Виторио Селла по време на италианска експедиция до К2 през 1909г.

Снимката е направена от горната част на Балторо, с посока югоизток и двата върха-близнаци изглеждат перфектно застанали един до друг. Планината на снимката изглежда като тънък зъб и непреодолима. Снимката е публикувана в книга за алпинизъм през 1941г със заглавие “Последната цитадела”

Музтаг Тауър от югоизток (МакНаут-Дейвис е седнал върху ледника Балторо)
снимка: alpinejournal.org.uk

Близо 50 години, след като Селла заснема фотографията, през 1956, тя вдъхновява две експедиции, които се състезават за първото изкачване. И двата екипа намират маршрути по-малко стръмни от видимото на снимката.

Музтаг Тауър от югоизток (изкачването на френската експедиция е осъществено през ръба вдясно; на британската през ръба вляво).
Лагер IV е бил под голямата триъгълна скала в лявата част на снимката. снимка: alpinejournal.org.uk

Британската експедиция, съставена от Джон Хартог, Джо Браун, Том Пати и Иън МакНаут-Дейвис, се изкачва откъм ледника Чагаран от западната страна на върха и го достига по Северозападния гребен на 6 юли.

Лагер II. На заден план се намират върхове от западната страна на ледника Музтаг, два от тях са изкачени от членове на британската експедиция. снимка: alpinejournal.org.uk

Пет дни по-късно френската експедиция в състав Гуидо Магноне, Роберт Параго, Андре Контамине и Пол Келер изкачва върха от изток. Докторът Франсоа Флоренс ги чака цели 42 часа в лагер IV, без радио, докато те успеят да се качат и слезнат обратно при него.

Хартог и Пати катерят западния ръб над лагер III.
снимка: alpinejournal.org.uk

Пати близо до източния връх, на заден план е К2.
снимка: alpinejournal.org.uk

Поглед от източния връх към югоизточния ръб. Французите достигат този ръб през седловината в ляво. На заден план е К2.
снимка: alpinejournal.org.uk

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *