19.07.1979 – Първото изкачване на Латок I (7145 m)


Групата Латок (Latok) (Urdu: لیٹوک‎) представлява малко струпване на драматични върхове в планината Panmah Muztagh, част от централната планинска верига Каракорум в Пакистан.

Те се намират на изток от групата Огре (Ogre), доминирана от Baintha Brakk. На юг от групата Латок се намира ледникът Baintha Lukpar, малък приток на ледника Biafo, един от главните ледници на Каракорум. От северната страна на групата се намира ледникът Choktoi.

Групата се състои от четири основни върха, всеки от които е посочен тук с относителната си позиция в групата, кота и дата на първото изкачване:

Latok I, северен-централен, 7,145 м, изкачен 1979
Latok II, западен, 7,108 м, изкачен 1977
Latok III, източен, 6,949 м, изкачен 1979
Latok IV, югоизточен, 6,456 м, изкачен 1980

Всички върхове се отличават с тяхната изключителна техническа трудност и са били мястото на най-трудното катерене, извършено на голяма надморска височина навсякъде по света.

Латок I е изкачен за първи път през 1979 от японска експедиция с ръководител Naoki Takada; първите достигнали върха са Sin’e Matsumi, Tsuneo Shigehiro, Yu Watanabe, а три дни по-късно на връхната точка стъпват и Hideo Muto, Jun’ichi Oku, и Kota Endo.

Те започват от ледника Baintha Lukpar и изкачват скален праг за да достигнат източния ръб.

Стръмният северен ръб на Латок I, висок 2,500м е известен неизкачван маршрут; първият и почти успешен опит е направен от известните американски алпинисти Джим Донини (Jim Donini), Майкъл Кенеди (Michael Kennedy), Джордж Лоу (George Lowe) и Джеф Лоу (Jeff Lowe). Лекият стил на това изкачване е бил възхитителен, въпреки, че те не достигат върха. Следват много неуспешни опити.

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *