20.07.1985 – Първото изкачване на западната стена на Гашербрум IV


Гашербрум IV (Gasherbrum IV) (урду: گاشر برم 4‎; опростен китайски: 加舒尔布鲁木I峰; традиционен китайски: 加舒爾布魯木I峰; пинин: Jiāshūěrbùlǔmù IV Fēng) е седемнадесетия най-висок връх в света, 7925 метра над морското равнище и шестия по височина в Пакистан.
Намира се на пакистано-китайската граница в региона Гилгит-Балтистан в Пакистан и региона на Китай в Синдзян. Името идва от „rgasha“ (красив) + „brum“ (планина) т.е. „красива планина“.

Гашербрум е група от отделечени върхове разположени на североизточният край на глетчера Балторо в планината Каракорум. В този масив се намират три от осемхилядниците.

Западната стена на Гашербрум IV или наричана още “Сияйната стена (“Shining Wall”) позовавайки се на факта, че тя е висока и почти отвесна и когато е огряна от слънцето сияе.

Главният връх е достигнат за първи път на 6 август 1958 от Валтер Бонати и Карло Маури по североизточния ръб като част от експедиция ръководена от Рикардо Касин.

Западната (“сияйната”) стена на Гашербрум IV и маршрута на Куртика и Шауер

През 1985 Войчех Куртика и Робърт Шауер правят премиерно изкачване на високата 2500 метра западна стена.

Лошото време и крайното изтощение ги принуждават да спрат на северния връх, без да продължат до главния. Въпреки това, изкачването им е избрано от списание Climbing като едно от 10-те най-впечатляващи изкачвания на 20-ти век.

Войчех Куртика (на 28 г.) по време на полска есенно-зимна експедиция на Лхотце през 1974/75. 70-те години Куртика се утвърждава като една от водещите фигури в полския алпинизъм и започва да се съсредоточава върху катерене в лек алпийски стил.

През 2017 награденият канадски писател Бернадет Макдоналд издаде дългоочакваната биография на Войчех Куртика. В изключителен извадък от книгата “Изкуство на свободата” (“The Art of Freedom”) тя описва епохата на Куртика и Шауер на един от най-страшните и красиви върхове.

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *