Анджей Завада (16.07.1928-21.08.2000)


На 16.07.1928 е роден полският алпинист Анджей Мария Завада, една от най-големите фигури в историята на световния алпинизъм, “бащата” на зимния хималаизъм.

Завада е известен с първото изкачване на Кунянг Чиш 7852м (Kunyang Chhish) през 1971 и като ръководител на две исторически експедиции до Еверест през 1980, първото зимно изкачване от Виелицки и Чиши и първото изкачване на южната кула.

Анджей Завада на Кунянг Чиш

През 1973 г. полска експедиция с ръководител Анджей Завада прави първо зимно изкачване на Ношак 7492м. Това е и първият седемхиядник, изкачен от хора през зимата. До върха на 13 февруари  достигат Тадеуш Пьотровски (Tadeusz Piotrowski) и Анджей Завада (Andrzej Zawada). Така е поставено началото на зимния алпинизъм в най-високите планини.

Малък откъс от интервю на Завада:

“Основно нещо в живота на човека – на всеки! – е да стои далеко от простаците. Разбираш ли!? Това е основната задача на човека. По-далеко от простаците, защото няма време за такива неща.
А от друга страна – колкото се може по-далеко от хората, които нямат чувство за хумор. Защото животът е къс и не бива да бъде прахосван за глупости.”

Кшищоф Виелицки е този, които възстановява наследството на Анджей Завада и решава да продължи неговата работа. През 2001 той публикува “Manifesto of Winter” призовавайки ледените войни да се събудят: “Нека прякорът “ледените войни”, даден ни от британците остане в историята на алпинизма… направихме половината. Сега е ваш ред: млади, сърдити и амбициозни. Даваме ви осем години, толкова колкото ни трябваха на нас. Мисля че е честно? Така ще стане, представяте ли си? Всички осемхилядници, изкачени за първи път през зимата, всички от поляци. Има възможности, в тази игра си струва жертването на време, хора, ресурси. Време е да се реши. Това предлага PZA (полската алпийски асоциация) как да се създадат условия, как да се привлекат младите към идеята. От моето поколение може да получите помощ, опит и дори активно участие.”

Завада е почетен член на британския Алпийски клуб, френския “Groupe de Haute Montagne” и “The Explorers Club”. Умира през 2000 г., на 72 години.

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *