снимка Барабара Цангерл

Барбара Цангерл и Якопо Лархер повториха трудния маршрут Одисей на Айгер


След впечатляващия им дебют на Айгер, само преди няколко дни, Барбара Цангерл и Якопо Лархер направиха четиридневно изкачване по маршрута Одисей. Маршрутът е започнат премиерно от Роджър Шайли и Робърт Джаспър и завършен заедно със Симон Гетл през 2015, с трудност до 8а+.

Барбара и Лархер се възползваха максимално от малкото време, с което разполагаха, и въпреки не съвсем идеалните атмосферни условия, се справиха с 1400-метровото изкачване в обичайния си стил: свободно катерене, смяна на водачеството в по-лесните участъци и едновременно водене в по-трудните. 

На първия ден са достигнали до основния пасаж, след което са се спуснали в основата му и са нощували, проъдлжили са по същия начин и втория ден. След трета нощ на стената са изминали последния 8а пасаж и са се спуснали в основата на стената. Изминали са всичките 33 въжета без да се спуснат до основата, в една-единствена атака. 

Лархер споделя, че времето е било проблем – било е нестабилно и поне веднъж дневно е имало буря, няколко пасажа от категория 7с са били изцяло мокри.

снимка Барабара Цангерл


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *