Обновяването на Кончето е в ход, има нужда от още средства


На 4 август стартира инициативата по подмяна на амортизирания заслон Кончето с ново, модерно съоръжение. Още през първия уикенд бяха изнесени материали и инструменти, а през следващата седмица заслонът на практика престана да съществува, като доброволците качиха и части от новия заслон. Качени са общо над 800кг, а малка част от стария беше свалена на хижа Яворов. Заслонът е построен през 1955г и до момента бяха извършвани само няколко ремонта през последните десетина години – главно на вратите, прозореца и изолацията. Сами ще се убедите от галерията, че състоянието му беше вече критично.

Сега на дневен ред е организирането на транспорта на големите елементи от новия заслон и свалянето на стария в разглобен вид. Съществува идея той да бъде сглобен отново на хижа Яворов като музеен експонат на една цяла епоха в планинарството. За да се случи това, обаче, ще е необходима инициатива и от община Разлог. Новият заслон ще заема същата площ, но ще бъде по-висок, с двойна изолация, фотоволтаик, панорамен прозорец и подът ще бъде облицован с тартанови плочи.

Преди всичко обаче, е критично важно да бъдат събрани липсващите около 10000лв за осигуряване на въздушния транспорт. Цената дадена от Хели Еър надхвърля двукратно очакванията и събраните към момента средства не достигат.

Как можеш да помогнеш?

Дарение може да се направи по банков път или чрез ePay:
Банкови преводи до:
IBAN: BG95CECB979010B6650800
Титуляр/получател: „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България
Банка: Централна кооперативна банка
Основание за плащане: Заслон „Кончето“
Чрез E-pay:
КИН: 9463565831

Следи това събитие за информация относно оставащата сума и планираните доброволчески акции:

https://www.facebook.com/events/234543263873752/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *