20.08.1980 – Първото солово изкачване на Еверест 8848m


На 8 май 1978 г. Райнхолд Меснер заедно с Петер Хабелер изкачват Маунт Еверест без употреба на допълнителен кислород. Преди това изкачване се е считало, че такова не може да бъде направено.

Меснер и Хабелер са били членове на експедиция ръководена от Волфганг Наирц и целта е била да се достигне главния връх по югоизточния ръб.

Две години по-късно, на 20 август 1980, Меснер отново достига върха на най-високия връх в света и отново без употребата на допълнителен кислород. За своето соло изкачване на Еверест, той следва по-ранният незавършен маршрут, който пионерът Colonel E. Norton поддържа, траверсирайки северната стена към Norton Couloir достига 8578 метра през 1924 г. без кислород. Оставяйки Северният гребен на около 7500 метра, Меснер се изкачва диагонално надясно, за да достигне кулоара, макар че неговата точна линия не е известна. Има няколко варианта, които са трасирани по тази стена. След кулоарът се продължава директно към връхният купол и така се избягва вторият праг. Изкачването на Меснер е ненадминат прецедент. По време на изкачването през мусонният период, в планината няма никой друг освен него и освен това той изгубва само три нощи над предварителният базов лагер, който е под Северният кулоар.

Меснер решава да използва този маршрут спонтанно по време на изкачването.

Корицата на книгата “Кристалният Хоризонт”
Снимка: www.mountainsoftravelphotos.com

Меснер на Еверест, 20.08.1980 г.
Снимка: www.mountainsoftravelphotos.com

“Не познавам друга планина, нито друга област, от която има толкова безкраен изглед, колкото от Еверест през тибетското плато.”
Меснер след изкачването

Източник; 8000ers.com ; wikipedia.org


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *