Дани Арнолд изкачи маршрута Cassin на Гранд Жорас за 2 ч. и 4 мин.


На 27 юли 2018 швейцарския алпинист Дани Арнолд изкачи маршрута Cassin на Гранд Жорас за 2 ч. и 4 мин.

Тези дни дойде новината за рекордно бързото изкачване на маршрута, проведено на 27 юли 2018 от Дани Арнолд, който изкачи 1200 метра само за 2 часа и 4 минути.

34-годишният швейцарски алпинист, който в миналото е изкачил северните стени на Айгер и Матерхорн, повтори историческия маршрут, прокаран от 4 до 6 август 1938 г. от Рикардо Касин, Луиджи “Джино” Еспозито и Уго Тизони покрай реброто “Walker Spur Walker” след като се е изкачил три пъти по-рано в подготовката за скоростното му изкачване.

По-долу е пълният текст, който е публикуван от Арнолд на уебсайта му. От само себе си се разбира, че изкачванията от този вид, които практически са без екипировка и без никаква грешка, изискват сериозна информираност за съответните рискове и са запазени за няколко избрани.

ГРАНД ЖОРАС в 2:04 от Дани Арнолд

Постигнах голямата си мечта да направя бързо соло изкачване на трите големи северни стени в Алпите. Целта беше в ума ми от години. Всеки алпинист е очарован от трите големи “лица” и познава “последните големи проблеми на Алпите”.

Всичко започна със северната стена на Айгер и сега кръгът е затворен след завършването на проекта Гранд Жорас.

За да бъда честен, подготовката, тренировките и умственото предизвикателство не бяха толкова големи за Айгер и Матерхорн. Разбира се, те не са лесни, но някак си просто ги направих.

Нещата с Гранд Жорас са по-различни. Със сигурност и защото изходната точка е Шамони във Франция и следователно малко по-далеч.

По-трудно е да се прецени какви са условията. В някои години планината никога не е в добро състояние.

Наистина бях много близо да опитам да изкача стената миналата година, но нещо не се чувствах добре и в крайна сметка не отидох.

Това обяснява защо желанието ми беше още по-голямо, за да опитам това лято. Трябва да кажа, че имах нужда от това време: през годините техниката и тактиката ми се подобриха значително.

Фактът, че се получи, ме кара да се чувствам дълбоко доволен и щастлив, разбира се. И по-специално фактът, че нещата се оказаха точно както бях си представял и пожелах да бъдат, ме прави особено горд. Това означава: всичко е сведено до минимум. Докато за Айгер носех 50-метрово въже, на Матерхорн имаше само около пет метра. И сега? Не взех с мен въже, седалка и нито един карабинер на тази висока 1200 метра стена!

Разбира се, това е свързано с огромни опасности, не искам да го омаловажавам и бях наясно на 100%  с риска.

Подготвих се сериозно и подходих с най-голяма предпазливост към изкачването. Рекорда разбира се е много важен за мен, макар че е вторично. Наслаждавах се на катеренето и за секунда не съм се чувствал в опасност. Дни като тези се случват много рядко, аз съм наясно с това. Затова съм толкова щастлив, че реализирах този проект. Винаги си струва да се борите за мечтите си, никога да не се отказвате и винаги да сте фокусирани.

Схема на маршрутите по северната стена на Гранд Жорас, номер 2 е маршрута Cassin
Снимка: www.summitpost.org

Бих искал да благодаря на всички, които ме подкрепиха.
Добре прекарано време в плнините и най-добри пожелания за всички
Дани

Дани Арнолд е атлет на Mammut, Petzl, La Sportiva, MSR и Victorinox

Източник: www.planetmountain.com

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *