До седмица се очаква да е готов новият заслон Кончето


Повече от 300 човека дариха труд за построяването на новия заслон под вр. Баюви дупки, а събраните от дарения средства надхвърлиха 40000лв. Всичко това даде очаквания резултат и прогнозата е в края на седмицата заслон Кончето да е напълно оборудван и готов да приюти първите си гости. Новият заслон ще е на същата плош – около 7кв м, но ще може да побере 12 човека и ще е снабден с фотоволтаици. Конструкцията е проектирана съобразно тежките атмосферни условия на билото и височината от 2760м.

Акцията по подмяна на остарелия и амортизиран заслон започна на 04.08.2016 и за изминалия над един месец в нея са се включили над 300 човека. На гръб бяха изнесени инструменти, вода, цимент, чакъл и други материали, а по-малките части от стария заслон бяха свалени на х. Яворов. Големите части бяха качени и свалени с хеликоптер, който пренасяше по 300 кг на всеки курс.

снимка: Киприда

Предварителните планове бяха стария заслон да бъде изграден отново до х. Яворов, където да се ползва като музей. За съжаление той се оказа в много по-лошо състояние от очакваното и голяма част от дървенията няма да може да се ползва.

Репортаж на Нова за заслона:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *