Фрийрайд в зоната на смъртта – Анапурна (8091 м)


Двама алпинисти ще се спуснат със ски от Анапурна.

Руските алпинисти Виталий Лазо и Антон Пуговкин обявиха стартът на проекта “Фрийрайд в зоната на смъртта”

Целта е да изкачат петте най-високи върха в света без допълнителен кислород и да се спуснат със ски. Върховете са Манаслу, Анапурна, Нанга Парбат, Еверест и К2.

Това е некомерсиален проект, чиято цел е да насърчава чистият спортен алпинизъм, да демонстрира възможностите на човек на изключително големи височини.

Проектът е разработен през септември 2017. По това време Виталий и Антон сбъднаха своята мечта: те изкачиха Манаслу (8163 м) без употребата на допълнителен кислород и се спуснаха със ски от самия връх и доказаха, че е възможно спускането дори и при такива екстремни условия. Следващата стъпка от проекта ще бъде направена на 11 септември тази година – експедиция до Анапурна (8091 м).

Алпинистите имат еднаква цел – безкислородно изкачване и спускане със ски. По време на експедицията, те ще заснемат видео и след това ще направят филм за непредсказуемата планина.

По време на изкачването на Манаслу

Участници в проекта

Виталий Лазо – височинен алпинист, носител на наградата “Снежен барс”, премиерни изкачвания в Антарктида, ски спускания от пик Ленин (7134 м), пик Победа (7438 м, спускане от 6000 м), Манаслу (8163 м).

Виталий също така е сертифициран планински водач и член на общността Mountain Planet.

Антон Пуговкин – носител на наградата “Снежен барс”, притежава сертификат от “Mastery in alpinism” (Русия), автор на редица трудни премиерни изкачвания по света (Ак-Суу, Troll Wall, Гранд Жорас).

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *