86 години от откриването на метеорологичната станция на Мусала


Високопланинска метеорологична станция Мусала е първата за България и най-високо разположената за България и Балканския полуостров. Открита е на 2 октомври 1932 година при необичайно хубаво за сезона време и множество посетители. 

Това значително за българската метеорология събитие става реалност благодарение на доброволни дарители – туристи и широката българска общественост. Събрани са около 350 000 тогавашни лева. Инициативата е на Комитета “по постройка на наблюдателницата на вр. Мусала” и със съдействието и личното дарение на цар Борис III.

Лентата е прерязал министърът на железниците г-н Ст. Костурков като в словото си е заявил: “В името на човешката култура, в името на техниката, в името на човешкия напредък, които требва да носят културното повдигане и икономическото благоденствие на света, та да бъдат счупени веригите не само на политическото, но и икономическо робство, аз обявявам метеорологическата наблюдателница на този най-висок връх на Балканите за открита. Нека тя служи на България и на човечеството! “Ура”.

Дълги години след откриването без прекъсване, независимо от тежките условия, се провеждат наблюдения върху времето от няколко поколения всеотдайни метеоролози. Ценните метеорологични данни заемат важно място в изследванията върху колебанията и измененията на регионалния и глобален климат.  Данни се предават в реално време на всеки 3 часа. През 2016г бе взето решение станцията да се “консервира” след инцидент при който загина метеоролога Огнян Филимонов, но работата й беше възстановена скоро след това. 

Метеорологичната станция на вр. Мусала (2925м), открита през 1932г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *