снимка: Planetmountain.com

Давид Лама изкачи соло Лунаг Ри


Австрийският алпинист Давид Лама е изкачил соло девствения връх Лунаг Ри (6907м) на границата между Тибет и Непал. 

Партньорът му при две предишни неуспешни експедиции на Лунаг Ри, Конрад Анкер съобщи за постижението в Инстаграм. “Поздравления @davidlama_official за успешното соло изкачване и слизане от Лунаг Ри… Третия път е на късмет!”, пише Конрад. 

През 2015 Анкер и Лама опитват да атакуват върха по Западния гребен, но се връщат едва на 300м от връхната точка поради трудния терен, снежните условия и екстремно ниските температури. 

На следващата година Анкер получава инфаркт в по-ниската част на планината. Лама по-късно споделя “По време на първия прозорец от добри климатични условия, направихме опит по предишния маршрут. Още в първия ден, на височина около 5800м Конрад изведнъж почувства силна болка в гръдния кош. Веднага се спуснахме на рапел и повикахме хеликоптер, който го взе от предния ни базов лагер и го откара в болница в Катманду. Оказа се, че е преживял инфаркт, но след спешна операция се възстанови и скоро замина вкъщи”. Филмът Лунаг Ри е посветен на този тежък момент. 

След евакуацията на Анкер, Лама решава да опита сам и напредва доста, но се връща на 250м от върха. “Чувствах страхотна умора когато стигнах втория лагер… Знаех че продължаване нагоре ще източи и последните ми резерви и няма да мога да се върна безопасно. След втора нощ на склона, трябваше да събера останалите си сили за да слезна”  

Лама е повикал Анкер да се върне с него на Лунаг Ри тази година, но Конрад е отказал: По време на инфаркта си е казал “Винаги съм се чудел кога ще получа знак, че е време да се откажа от това занимание и май го получих”. След този случай той не се е качвал на голяма надморска височина. 

Югоизточният връх на Лунаг Ри (6830м) е изкачен през 2010г от френска експедиция, но главният беше неизкачван до сега. 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *