Денис Урубко се връща на К2


Няма съмнение, че Денис Урубко е един от най-добрите алпинисти на нашето време. Той има 21 изкачвания на върхове над 8000 метра, от които 2 през зимата, също така прокарва нови маршрути на Манаслу, Чо Ойю, Лхотце и Броуд Пик.

Всички тези изкачвания са без допълнителен кислород.
Той също така е известен със своята непоклатима и уверена личност. Урубко даде още доказателства за това последната зима. Полските майстори на зимното катерене в Хималаите, наречени Ice Warriors, организираха зимна експедиция до К2. Експедицията беше ръководена от легендарния Кшищоф Виелицки, един от доайените на хималаизма. Той е първият човек, който изкачва Еверест, Кангчендзьонга и Лхотце през зимата. Виелицки покани Денис Урубко, който е почетен полски гражданин.


Урукбо не се чувстваше като истински член на екипа в началото. Предложенията му бяха пренебрегнати, но въпреки това той работи като истински член на проекта – фиксираше въжета и изграждаше лагери. C1, C2, C3 и най-високите точки на двата опита бяха постигнати до голяма степен благодарение на усилията му.


Според някои от най-опитните алпинисти, включително Урубко, зимата (най-студеният период на годината) завършва на 28 февруари. За първото зимно изкачване тази фина разлика може да е незначителна. Независимо от това, тя накара Урубко да направи самостоятелен опит да изкачи К2 сам. Той достигна 7600 метра, но трябваше да се върне обратно, поради пропадане в ледникова цепнатина в условия на бяла буря (white out). След като се завръща в Базовия лагер и разговаря с ръководителя на експедицията, Денис напуска експедицията един ден по-късно.
В крайна сметка полската експедиция се провали. Не бива да се забравя обаче, че през януари и февруари целият екип прекарва по-голямата част от времето си по маршрута на баските (“Чесен”), директна, но стръмна технична линия. Двама алпинисти претърпяха сериозни наранявания. По времето, когато преминаха към нормалния маршрут на реброто Абруци, вече беше късно за продължаване. Междувременно Денис Урубко и Адам Биелицки се включиха в безпрецедентната спасителна акция на Нанга Парбат, където успяха да помогнат на Елизабет Револ.

Цялото интервю на explorersweb с Денис Урубко може да прочетете ТУК


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *