Безкрайна линия от Патагония до Пакистан


Безкрайна линия е един проект на Дамян Чолпанов и Кристиян Димитров – двама от опитните български алпинисти, които са си поставили амбициозна и предизвикателна цел. А именно – да извършат серия експедиции между януари 2019 и март 2020, с които да популяризират българския алпинизъм и да достигнат световно ниво в big wall изкачванията. 

ЕТАП 1 на проекта Безкрайна линия те са нарекли “Линията на живота”
Период на провеждане: януари – февруари 2019 г, Място на провеждане: ПАТАГОНИЯ

Fitz Roy

Патагония е най южната точка на планинската верига на Андите, там върховете не са много високи, достигат едва до 3 405 м, но за сметка на това скалните им стени са над 1 000 вертикални метра, което е еталон за алпийско майсторство в най-съвършената му форма big wall. В съчетание с екстремните си метеорологични условия, повлияни от специфичното разположение в близост между два океана, това прави Патагония едно от най-желаните места по света за изява на алпийско майсторство.

Масивът Fitz Roy e разположен в Патагония, Южна Америка, между Аржентина и Чили. Целта на Дамян и Кристиян е преминаването на целия траверс на Fitz Roy. Посока от юг на север. Той е дълъг 5 вертикални километра и минава през 11 върха:
de I’S (2330 m), Saint-Exupery (2550 m), Rafael Juarez (2450 m), Poincenot (3002 m), Kakito (2800 m), Desmochada (2550 m), de la Silla (2900 m), Fitz Roy (3405 m), Val Biois (2650 m), Връх Mermoz (2730 m), връх Guillaumet (2580 m).

ЕТАП 2. Гранитен рай! Период на провеждане: юли 2019 г. Място на провеждане: АЛПИ, масивът на Мон Блан

Планират да изкачат един от най-трудните и екстремни big wall маршрути на Гранд Капусин (3,838 m) в масива на Мон Блан. Стените му не надвишават 490 м, но се отличават с особена трудност. Целта е маршрутът Vole Petit Grand Capucin 8b.

ЕТАП 3. Магията на живота! Период на провеждане: септември, октомври 2019 г.
Място на провеждане: ГАРВАЛСКИ ХИМАЛАИ, ВРЪХ КЕДАР НАТ 6 940 м.

Целта през Дамян и Кристиян е премиерно българско изкачване по югоизточната стена на Кедар Нат 6 940 м. Кедар Нат е един от най-красивите и трудно достъпни върхове в Гарвалските Хималаи. Характеризира се с много малък брой на сполучливи изкачвания, като привлича елитни алпинисти от цял свят. 

БЕЗКРАЙНА ЛИНИЯ | ЕТАП 4.Бяла тишина!
Период на провеждане: януари – март 2020 г. Място на провеждане: АЛПИ

Зимни изкачвания в Алпите на четири от най-известните стени: Гранд Жорас по маршрут Ролинг Стоунс, Монблан по ръба Френе, Матерхорн по класическия маршрут  от север Хьорнли, като финалът ще е северната стена на първенеца на Юлийските Алпи връх Триглав.

БЕЗКРАЙНА ЛИНИЯ | ЕТАП 5. Живот по върховете!
Период на провеждане: юли, август 2020 г. Място на провеждане: ПАКИСТАН, ВРЪХ ЛАТОК 1 (7 145 м)

Това определено е черешката на тортата в плановете на момчетата. Целта им е премиерно българско изкачване по западната стена на един от най-непристъпните алпийски върхове на планетата – връх Латок 1 (7 145 м). Те ще опитат да направят нов премиерен маршрут по западната стена на връх Латок 1, който да носи името на Минко Занковски – основател и директор на второто училище за планински водачи в света, Училище за планински водачи в с. Черни осъм, майстор на спорта по алпинизъм. Ще бъде заснет и филм, в съвместен проект с училището. 

Групата върхове Латок се намира в планински клъстер Panmah Muztagh в североизточен Пакистан, регион Балтистан, в централната част на голямата планинска верига Каракорум. Най-високата точка на е върхът на Baintha Brakk I или Ogre (7285 m). Латок I е най-високият връх в групата Латок с 7145н.м.в. През изминалата година стана арена на невероятно драматична спасителна акция – Александър Гуков беше спасен след като бе блокиран на склона няколко дни, а партньорът му Сергей Глазунов загина при падане. 

Дамян Чолпанов е роден през 1986 г. в гр. Калофер. Планински водач, спасител и алпинист. Завършва Училището за планински водачи в с. Черни Осъм.  Катери активно във всички наши планини и през всички сезони. Печелил е множество държавни и местни отличия по алпинизъм, бил е награждаван с редица почетни награди за трудни маршрути в България, Македония, Румъния и Сърбия. За най-значим маршрут счита тур Минко Занковски на връх Червена дяволска игла в Рила. Член на СК “Вертикален свят”.

Кристиян Димитров ероден през 1993 година в град София. През 2012 година завършва 93-то средно училище „Александър Балан“ – профил „Спорт“. През 2018 година се дипломира в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ със специалност Треньор по алпинизъм и катерене и Учител по физическо възпитание. Има множество изкачвания у нас и в Алпите, както и призови места в катерачни състезания. 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *