Трекинг по света: Рам Кумар Адхикари от Катманду, Непал


Започваме серия интервюта със собственици на трекинг агенции и планински водачи от големите планини в целия свят. Очаквайте интересни срещи с професионалисти, работещи в Хималаите, Каракорум, Андите, Килиманджаро и още, още планини.

Днес ще ви запознаем с Рам, собственик на Marron Treks –  трекинг и приключенска агенция, базирана в Катманду. Непал, официално Федеративна демократична република Непал (सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल), се намира в Южна Азия и граничи на север с Китай (Тибет), а на юг, изток и запад с Индия.  Столица на държавата е град Катманду. Релефът на Непал е разнообразен за малката държава, като в южната част се намира влажната Тераи, а на север се издигат Хималаите. Осем от четиринадесетте най-високи върха в на планетата се намират на територията на Непал (Дхаулагири, Манаслу, Анапурна) или на границите с Индия (Кангчендзьонга) и Тибет (Еверест, Лхотце, Макалу, Чо Ою).

Намче Базаар

Непал е привлекателна туристическа дестинация за трекери от целия свят. По прашните пътеки и лоджиите може да срещнете пътешественици от всякакви националности, както самостоятелни, така и с водачи и носачи.  Много хора предпочитат да посетят Хималаите сами, без организиран трекинг и водачи, което все още е напълно осъществимо за повечето райони. Но за да посетите например базовия лагер на Канчендзьонга, Горен Мустанг или околностите на Манаслу ще ви е необходим групов пермит, който се издава само чрез лицензирана туристическа агенция. Да разчиташ на агенция може да има много предимства, както самите ние се убедихме през 2014г при първото си посещение в Непал

Mr. Ram Kumar Adhikari

Рам е тук за да ни разкаже какво е да имаш агенция в Катманду:

Разкажи ни повече за Marron Treks

Създадохме агенцията през 1997г в Катманду, столицата на Непал. Осигуряваме туроператорски услуги, трекинг и хайкинг в различни райони на Непал и съседни страни като Тибет, Бутан, Сикким и Дарджилинг. Гъвкави сме и предлагаме индивидуализирани услуги на групи или самостоятелни пътешественици – от лесни преходи до изпълнени с адреналин приключения.

Как реши да създадеш своя трекинг агенция?
Започнах кариерата си в туризма като водач на гости от Япония. Представям си Непал като Пепеляшка – неизследвана дивна красота. Тази страст към разкриване на скритите чудеса на Непал ме вдъхновяваше ден след ден в усилията ми да осъществя мечтата си, която се превърна в проект – Marron Treks Pvt. Ltd.  Аз самият пътувам много, прелетял съм почти цялото земно кълбо, учейки се да живея като хората в различните страни. Това е важно за бизнеса, човек трябва да е много добър в приспособяването на услугите по отношение на предпочитанията на клиентите.
Какви усилия изисква да организираш хора от различни националности и култури в една група?
Този въпрос е малко неясен за мен, тъй като ние обикновено организираме частни пътувания. Ако някой е сам и иска да се присъедини в група, ние първо трябва да проверим дали има други групи за същия времеви период. За да постигнем това може да се наложи да се координираме с други агенции, които предлагат искания трек в исканите дати. Но почти всички туроператори изкарват списък с групите с фиксирани дати на сайтовете си, така че почти винаги има възможност човек да се включи в организирана група, ако желае.
Носачи в Непал
С какво трябва да се съобразяват туристите когато посещават Непал  – надморска височина, храна, физическа форма…
Много е важно хората да са в добра форма. Топографията е такава, че има резки промени в денивелацията по време на трековете, ако човек не е в добра форма може просто да се предаде, опитвайки да следва постоянните изкачвания и спускания по пътеката (наричат го Непалско равно – Nepali flat, то е същото като Родопското равно, но с по-голяма денивелация – бел. summitsweb). Относно храненето – добре е да се консумират местните храни, които се предлагат по време на трека, тъй като са предни и помагат на туристите да запазят енергията си.
Височинната болест е едно от най-големите притеснения когато се намирате в Хималаите. Човек трябва да се изкачва бавно и постепенно, както и да следва ритъма и темпото на водачите, също и да следва препоръките им. При всяко прималяване или каквато и да е нередност, случваща се с тялото, водачът трябва да бъде уведомен веднага.
Dolpo Trek, photo – Marron Treks
Кой е любимият ти трек в Непал и защо?
Непал е рай за трекерите, така че да избера един маршрут от толкова много е трудно. Но все пак, имайки предвид уникалния пейзаж, културата, религията и климата, за мен може би най-любим е трекът в района на Долпо в крайния запад на Непал. Този район е толкова отдалечен, че все още не е завладян от модернизацията и просто някак изпъква сред другите по-популярни маршрути.
Какво ще препоръчаш на хората, които посещават Непал за първи път?
Зависи от физическата форма и предпочитанията, но все пак ще препоръчам средно трудни преходи като Горепани Пуун Хил Трек (“Балконът на Анапурна” бел summitsweb) или Лангтанг за по-напредналите. За хора със заболявания или проблеми с физическата форма има много по-лесни маршрути, където те също ще могат да се насладят на природните красоти и гледките към планините, без да се налага да тестват физическата си форма.
Дугла, района на Еверест
А за тези, които искат да се изкачат по-високо, някой интересен връх над 6000м?
Мера Пик (6470) е един от най-популярните върхове в Непал. Според интереса ние можем да се консултираме с височинни водачи и да осигурим най-добрата опция и всички детайли. Но все пак трябва да спомена, че ние не сме специализирани в областта на експедициите и силно препоръчваме да се ползват само регистрирани към правителството експедиционни агенции в Непал.

Знам че имате още едно начинание, което звучи много вълнуващо, истинска ферма – Marron Multipurpose Agriculture Farm

Радвам се да ви представя един много специален и мечтан проект – ‘Marron Multipurpose Agriculture Farm’ (MMAF), която вече функционира. Намеренията ни са да промотираме агро-туризма в Непал и MMAF е флагмана на тази мисия. Намира се в Гаурадаха – 1, спокойно и скромно градче в район Жапа, Източен Непал. Във фермата ще обединим всичко – от отглеждане на посеви, до животни. Според нуждите на гостите ще се предлага престой в самата ферма, така че гостите да могат да се насладят не само на пресните продукти, но и в същото време да изживеят простичкото и пълноценно ежедневие в този отдалечен район на Непал. Този район е и “входът” на трекинга към Кангчендзьонга, така че фермата ще се превърне и в едно възстановяващо изживяване след дългия трек.
традиционно земеделие в района на фермата, снимка: MMAF
Какво предстои?

Правителството на Непал обяви 2020 година за “Година на туризма” под слогана “Посети Непал – 2020”. Нашето мото ще бъде не само да привлечем повече туристи, но и да изгладим нередностите и лошите практики в туристическия сектор. Всеки предприемач в сферата на туризма, какъвто съм и аз, трябва да е способен да предложи най-доброто на клиентите си туристи. Трябва да накараме хората да повярват, че “раят мит, но Непал е истински”! (ние го вярваме от сърце! – бел summitsweb)

NAMASTE! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *