Представяме ви: Училището за водачи в Черни осъм


В полите на Балкана, в с. Черни осъм край Троян се намира едно удивително и уникално средно училище. Училище, което възпитава децата да бъдат отговорни не само в обществото, но и към околната среда, което възпитава любов, характер и силен дух. 

Представяме ви СОУ Васил Левски, с. Черни осъм, известно повече като “Училището за планински водачи” – първото в страната ни и второто в Европа средно училище с този специфичен профил. Свързахме се с директор Румяна Велешка, която беше така добра да ни разкаже повече за училището и проблемите, които стоят пред него. А най-големият проблем е липсата на деца, които да продължат делото на основателя му, известният алпинист Минко Занковски. Настоящата учебна година е първата от създаването му през 2000г, през която не е осъществен прием за 8 клас. Причините биха могли да са много – от недостатъчна популярност, през известно притеснение на родителите да изпратят децата си извън дома след 7 клас и то извън града, до липса на достатъчно добро разбиране в обществото за ползите и възможностите за реализация с една такава професия. А всъщност какво по-добро може да има за децата от чистия въздух, образование сред планината, спортни активности и усвояване на умения, които трудно могат да получат другаде? И диплома с професия, която е все по-търсена в настоящия момент. 

Всеки с отношение към планините и към природата, свързан с алтернативния туризъм и алпинизъм, се е срещал с момчетата и момичетата от училището – не само по българските, а и по световните планини. Учениците са от цялата страна, а това ги превръща в големи приятели за цял живот. Там, в планината, те заедно преживяват и оцеляват, разделят си последното късче хляб, научават се на взаимопомощ и стават достойни хора. Големите контролират и помагат на по-малките, особено на лагерите, които се провеждат на учебната база в Северния Джендем под връх Ботев. 

снимка: СОУ В. Левски, Черни осъм

Ски бягане, алпинизъм, биатлон, топография и ориентиране, изкачване на ледени скали – това са само част от зимните спортове, които практикуват младежите, учащи в Черни Осъм. През лятото те се занимават с изкачване на върхове, катерене, планински туризъм, рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове. Учат се да се ориентират сред природата, получават специфични знания, необходими за работата на открито, научават се да са лидери, да носят отговорност, да предвиждат опасности и да се грижат за хората, които ще водят по планинските пътеки.  

Водещото за всички деца и техните родители са любовта към планината, здравословния живот и приключенския им дух, както и желанието за реализация в една сфера, която набира все повече популярност у нас. 

снимка: СОУ В. Левски, Черни осъм

Всяка учебна година започва с тест по издържливост за осмокласниците – преходи до най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала и Мальовица. Сред постиженията на възпитаниците на училището са не само най-високите върхове в България – Мусала, Вихрен, Мальовица, Ботев и други, но и множество изкачвания в Алпите – Гросглокнер, Триглав, Мон Блан. Посещения в планината на Боговете, Олимп, изкачвания в Македония и други. 

Училището разполага с две външни и една вътрешна катерачна стена. Външните стени са изградени по проекти, а вътрешната изцяло е изградена с дарения. Училището работи съвместно и по няколко проекта – в Италия 2001г.; в Англия – 2007г., с университета в Пенрийт, Северен Уелс – катедра по екстремални спортове на тема „Креативен туризъм” и за озеленяване и залесяване на площ в университета в Пенрийт. През 2015год. по програма „Еразъм+” 20 ученика отиват на обмен във Франция и Холандия на тема „Развитие на алтернативния туризъм в планинските и погранични райони”.

снимка: СОУ В. Левски, Черни осъм

През 2016 год. с помощта на учениците се маркира туристическа панорамна еко-пътека от двора на училището, през местността Садината до НИХЗ с. Орешак, финансирана от общ. Троян.

Много от възпитаниците са студенти в НСА, продължават да учат туризъм, кинезитерапия, икономика на туризма, ФВС. По специалността работят като ски-учители, планински спасители, планински водачи, аниматори, хижари, учители по ФВС. Tук трябва да споменем имената на Георги Абрашев, Дамян Чолпанов /алпинист/, Марин Сираков/ планински спасител и водач/, Фикрет Фейзулов, Илиян Тодоров, Веселин Петров, Християна Станчева, бивши възпитаници на СОУ Васил Левски, които след завършване на висшето си образование продължават да се развиват в сферата на туризма.

От учебната 2016 год. има прием и на ученици и по професията ”Организатор на туристическа агентска дейност”. 

Основната цел и мотивация на учителския колектив е децата да бъдат на първо място достойни хора и продължители на делото на Минко Занковски. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *