11 декември е Международният ден на планината


През 2003  Генералната асамблея на ООН обявява 11 декември за международен ден на планините.  Всяка година се повдигат редица теми, които могат да доведат до по-добро разбиране на проблемите на планинските общности, следите от климатичните промени и ефектът им върху цялата планета. 

Почти един милиард души живеят в планинските райони и повече от половината население на планетата зависи от планината за вода, храна и чиста енергия. Но планините са под заплахата от климатични промени, прекомерна експлоатация, ерозия и природни бедствия. Всичко това с потенциално дългосрочни и опостушителни последствия, както за общностите, които ги населяват, така и за останалия свят.

Планините са ранните индикатори за климатичните промени и докато глобалния климат продължава да се затопля, хората от планините, които са едни от най-бедните в света, се изправят срещу още по-голяма битка за оцеляване. Повишаването на температурите също означава, че ледниците се топят с безпрецедентна скорост, влияейки върху питейната вода на милиони хора. Планинските общности, обаче, имат множество познания и стратегии, изградени през поколенията, за да се адаптират към променливия климат. 

Носачи в Непал

Климатичните промени, динамичното време и бедствията, предизвикани от тях, комбинирани с политическа, икономическа и социална маргинализация, правят планинските хора все по-уязвими към липса на храна и екстремна бедност. Докато тази уязвимост расте, миграцията в посока чужбина и градските центрове се увеличава. Тези, които остават в родните места, са предимно жени, чиято цел е да се грижат за фермите, но без възможност за финансиране, обучение и с ограничени права върху земята. Засилената миграция извън планинските райони ще доведе до неоценима загуба по отношение на запазването на екосистемите, културното, агро и био разнообразието. Правилни политически решения и инвестиции биха могли да облекчат суровите условия за живот на планинските общности и да обърнат процеса на миграция. 

Слоганът за 2018 е Планините имат значение – #MountainsMatter

Планините все още биват забравяни често. Имайки предвид критичната роля, която играят в осигуряване на основни блага за планетата и опазването на екосистемите, както и тяхната уязвимост по отношение промените в климата, трябва да засилим вниманието си към планините. 

#Планините имат значение за:

  • Вода, тъй като планините са световните “водни кули”, осигуряващи между 60 и 80% от питейните ресурси на планетата
  • Намаляване риска от природни бедствия, тъй като неусточивия климат ги предизвиква
  • Туризъм, планините привличат 15-20% от туристите в глобален мащаб и са райони с важно културно многообразие, знания и наследство.
  • Храна, тъй като са важни центрове от земеделското разнообразия и са дом на много от храните, които достигат масите ни – ориз, картофи, киноа, домати и ечемик. 
  • Младите хора, защото въпреки красивите пейзажи, животът в планините може да е труден, особено за младежите в селските райони. 
  • Местните народи, много планински райони са дом на древни общности, които притежават и пазят ценни знания, традиции и езици.
  • Биоразнообразието – половината от световните “горещи точки” са съсредоточени в планините и планините поддържат близо една четвърт от земното биологично разнообразие. 

ООН подканя всеки, който има какво да каже за планините, да се включи в глобалната кампания и с хаштаг #MountainsMatter да сподели своето виждане. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *