85 години Планинска Спасителна Служба


На 30.11.2018 се навършиха 85 години от създаването на Планинската спасителна служба към Българският червен кръст. 

ПСС е създадена през ноември 1933 г. от членове на Българския алпийски клуб (БАК), БТС, Юношески туристически съюз и Софийски ски-клуб. В организационния комитет влизат първооснователите: Емануил Шаранков, Боян Стамов, Любен Телчаров, Александър Белковски и Васил Радев. 

В периода 1935 – 1938 г. службата започва да оборудва аптечни пунктове на хижите Алеко, Кумата и Момина скала на Витоша. Създава се и организация на спасителни команди, които включват четирима спасители и лекар. В почивните дни те дават дежурства в тези три хижи на Витоша.

През 1940г комитетът, който оглавява ПСС започва сътрудничество с Българския младежки Червен кръст (БМЧК), лекари от БМЧК участват в спасителните команди, а ръководството е общо. В периода 1942 – 1943 г.  БТС отпуска 150 000 лева и с тях се купуват съоръжения и спортно облекло. Изработен е и нов тип по-лека шейна за транспортиране на пострадали. През зимата на 1943 г. вече са свалени 14 тежко пострадали скиори от Витоша до болницата на Червения кръст. Изработен е и първият служебен знак на ПСС – зелен кръст с еделвайс.

След войната с помощта на централното ръководство на ПСС, са създадени и първите спасителни отряди в провинцията – в Самоков през 1948 г. и в Пловдив през 1949 г. През 1951 г. по решение на БТС, БЧК, БСФС и ПСС Планинската спасителна служба преминава към Българския Червен кръст. Целта е да се постигне ефективна форма за субсидиране на дейността, развитие на структурата и установяване на независима позиция извън структурата на БТС и БСФС. До 1965 г. са създадени общо 28 спасителни отряда и са обучени повече от 300 планински спасители. 

През 1971 г. ПСС  е приета за член на Международната организация по планинско спасяване (ИКАР), тя е шестата организация приета в този състав.  Това членство дава достъп до техниката и тактиката на алпийското планинско спасяване, методиката на съвременното обучение, ефективните съоръжения и екипировка за спасителна дейност. В периода 1971 – 1980 г. в ПСС настъпва осъвременяване и модернизация на спасителното дело. Започва обучението на спасителните кучета за търсене на затрупани от лавини, поставя се и началото на оказване на помощ от въздуха с помощта на хеликоптери през 1975 г. 

Съобразно компетенцията си Планинската спасителна служба изпълнява следните специфични задачи:

  • Оказва помощ на пострадалите в планините.
  • Развива профилактична и контролна дейност за предотвратяване на нещастията в планините.
  • Провежда търсене на изгубени и транспортиране на пострадали в планините.
  • Извършва обучението и квалификацията на планинските спасители.
  • Организира и поддържа експлоатацията на спасителните постове.
  • Съдейства при опазването на околната среда.
  • Съдейства и участва заедно с други специализирани служби при ликвидиране на последици от бедствия, аварии и катастрофи, съобразно компетенциите си.
  • Провежда търсене и транспортиране на трупове в трудно достъпни планински терени по искане на компетентни органи.

ПСС може да бъде известена за нещастие в планината с обаждане на 1470, 02 963 2000 (Централен Денонощен Пост на ПСС) или през телефон 112.  За справки или съвети може да се обадите на телефон 1471 (за всички мобилни оператори). 

ПСС разполага и с безплатно мобилно приложение, което помага за създаване на връзка между пострадали и изпаднали в беда планинари с Планинска спасителна служба.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *