Първото прекосяване на Антарктида без чужда помощ е факт! Второто също.


33 годишният американец Колин О’Брейди стана първият човек, прекосил Ледения континент сам и без чужда помощ. Последните 129 километра Колин изминава в изтощително 33 часово движение. Цялото прекосяване отнема на О’Брейди малко над 54 дни, печелейки неформалното състезание с 49 годишния Лу Ръд. Той завърши своето за 56 дни. 

През последните седмици и двамата подобряваха дневните си рекорди за разстояние, благодарение на положителен наклон в терена и най-вероятно поради използването на „пътя“ от Южния полюс до Ледения шелф Рос. О’Брейди запази преднината си през цялото време и на Коледа беше готов за финален спринт. 

По време на пътешествието си и двамата устояха на изкушението да вземат почивни дни и се сблъскаха с ужасяващи условия. И двамата разполагаха с малко храна, а мекият сняг и топлото време по пътя към Южния полюс можеха да прекратят експедициите. В крайна сметка доста по-младия О’Брейди успя да вложи сили в няколко изключително дълги дни. 

Все пак стои отворен въпроса, дали тяхното прекосяване се квалифицира като неасистирано и дори дали е пълно прекосяване. Пътят, които и двамата следват след Южния полюс елиминира застругите (положителна форма в снежния релеф), които биха ги забавили и изчерпали още повече силите и храната им. Редовните маркери по пътя пък елиминират нуждата от навигация. 

Освен това и двамата са съкратили маршрута си значително, спирайки в началото на ледения шелф Рос, нещо което великите им предшественици от Златната епоха на Антарктическите екпедиции, и някои съвременни пътешественици, не са правили. Прекосяването на Антарктида от Бьорге Оусланд през 1994-97 често е наричано „асистирано“, тъй като той използва крило през част от пътя, но маршрута му покрива целия шелф Рос и е с 1000км по-дълъг от техния. 

Маршрутът на О’Брейди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *